Millon mennään uimaan? Repeat.

20140712_182419

Lauantaina hätyyteltiin hellerajaa heti aamusta. Miehistö tiedusteli herättyään milloin mentäisiin uimaan. Kysymys toistui noin minuutin välein. Pisimmillään. Ja tokihan me vietimme tälle kesää ensimmäin kunnon hiekkarantapäivän polskien ja auringosta nauttien. Oman talviturkkinikin heitin menemään. Johan tuo oli aikakin.

20140712_115225

Perjantaina käytetyn polttoaineen vuoksi meillä oli hieman vajausta suunnitellussa polttoaineen määrässä. Luodossa mökkeilevä ja paljon aikaansa viettävä ystävämme riensi hätiin ja käytti Kaitsua autolla kaupassa ja huoltoasemalla. Hailuodon kaupassa on todella runsas valikoima – kaupalle tosin on matkaa Marjaniemen satamasta pirssireissun verran. Kiitos avusta Timo!

20140712_145459

Satamassa on normaalien suihku- ja saunapalveluiden lisäksi kalahalli, savustamo ja ravintola. Tapanamme on käyttää aina palveluita mikäli sellaisia löytyy. Kalahalli oli valitettavasti jo mennyt kiinni kun sinne yritin, mutta savustamon piskuinen myymälä oli auki. Metrin mittaisessa tiskissa oli lohta graavattuna ja kylmäsavuversiona. Savukalaa löytyi lohena ja ahvenina. Myynnissä oli myös edellisenä yönä leivottua leipää ja runsas valikoima savustamon kalasäilykkeitä. Nappasin mukaan ahvenia, valkosipulirieskaa ja myyjän minulle suositteleman sävusärki-säilykkeen. Kyseistä säilykettä menee kuulemma valtavat määrät viereisessä Luoto-ravintolassa. Katsotaan missä vaiheessa reissua testaamme tuotteen.

20140712_170639

Ihastuin niin aiemmin maistamaamme kuohariuutuuteen että tilasin saman tuoteperheen roseviiniä mukaan matkalle. Savuahvenista laitoin ruokaisan salaatin ja viini istui sen kylkeen oikeen mainiosti.

Savuahvensalaatti

Savuahvenia
Uusia pottuja
Uutta sipulia varsineen
Salaattia
Kurkkua
Retiisiä
Oliiviöljyä
Valkoviinietikkaa
Suolat ja pippurit

Keitä potut ja jäähytä ne. Lorota sekaan öljyä, hieman valkoviinietikkaa ja pari uutta sipulia varsineen. Suolat ja pippurit myllystä sekaan. Sekota ja anna marinoitua. Revi tarjoiluastian pohojalle salaattia. Sitten kurkkua ja retiisiä paloteltuna. Kumoa päälle marinoituneet potut ja kasan päällimmäiseksi savuahventen liha. Nauti.

Kauimmat vieraat satama-altaassa olivat kolme ruotsalaispaattia, jotka olivat yhteistuumin lähteneet Tukholmasta Perämerelle seikkailemaan. Laituriparlamentti pyöri sujuvasti molemmilla kotimaisilla kielillä. Tuttuihinkin törmäsimme ja ilta sujui oikein leppoisasti seurustellen. Miehistömme nousi illalla pienimuotoiseen kapinaan ja päätti valloittaa keulapiikin itselleen. Päällystön oli siirryttävä peräpunkkaan. Ehkä tämä on pitemmän päälle hyvä ratkaisu.

Vastaa