Luin C’est la Vie -blogin uusimman päivityksen http://tuulivie.blogspot.fi/2015/05/pida-saaristo-siistina-ja-kierratys.html Hyvä postaus tärkeästä asiasta, siitä miten heikolla tolalla ympäristöstä huolehtiminen hienoilla purjehdusvesillä on. Kirjoituksessa tuotiin esille Pidä Saaristo Siistinä ry:n roolia vesiympäristön huolehtijana. Innostuin samalta istumalta itsekin kirjoittamaan aiheesta.
Valitettavasti ympäristöasiat eivät ole aivan kunnossa Suomessakaan, myöskään Pidä Saaristo Siistinä ry:n osalta. Yhdistys nimittäin syrjii ikävästi meitä pohjoisen veneilijöitä.
Kun PSS ry:llä on yhteensä noin 200 kpl jätepistettä, niin koko Perämerellä niitä on vain yksi ainoa. Mitään muuta toimintaa yhdistyksellä ei Perämerellä myöskään ole, ei imutyhjennyspaikkoja eikä vessoja. Tilanne havainnollistuu hyvin PSS ry:n nettisivujen kartasta.
Monet pohjoisen veneilijät jättävät Roope-tarran hankkimatta, vaikka yhdistyksen aatteita kannattavatkin. Jos kokee maksavansa jätehuoltopalveluista, niin Perämerellä veneilevä ei saa oikein rahalle vastinetta verrattuna vaikkapa Saaristomerellä veneilevään.
Vaikka PSS ry:n palveluverkosto onkin kovin epätasa-arvoinen, niin hienoa kuitenkin, että jäsen voi kohdentaa maksuaan maantieteellisesti. Mutta miksi tilanne on mikä on? Ollaanko pattitilanteessa? Palveluja ei tule, koska alueella ei ole jäseniä. Ja jäseniä ei tule, koska alueella ei ole palveluja.
Perämeren ainoa Roope-jätehuolto on suositussa kohteessa, Iin Röytässä. Sillä on käyttäjiä. Ihan kaikki eivät varmaankaan ole Roope-tarran omistajia, mutta tilanne lienee samanlainen muillakin merialueilla. Sitten on joukko veneilijöitä, jotka vievät Röytästä jätteensä mieluimmin omatoimisesti mantereelle. Niinhän täytyy tehdä monissa muissakin kohteissa. Eikä Perämeri toki täysin ilman jätehuoltoa ole. Monissa satamissa on kunnan tai veneily-yhdistyksen kustantama jätehuolto ja joskus imutyhjennyskin. Mielestäni kokonaisuutena tilanne on Perämerellä kohtuullisen hyvä ja kohteet ovat siistejä.
Hailuodon Huikussa oli aikoinaan kunnan kustantama jätehuolto vierasveneitä varten. Se kuitenkin lakkautettiin suuren suosion vuoksi. Sitä kuulemma käyttivät enimmäkseen saaren vakituiset asukkaat. Aamulla töihin mennessä he toivat sinne roskapussinsa odottaessaan aamun lauttaa. Näin minulle ovat kertoneet paikalliset eikä minulla ole syytä epäillä tarinan todenperäisyyttä. Ikävää, että hyviä asioita pilataan itsekkäällä käytöksellä. Luonto lienee monella tavalla ihmisen itsekkyyden suurimpia uhreja.
Sama juttu, me on kohdennettu tukemme itäiselle Suomenlahdelle, ja siellä ei ole tänä kesänä muuta kuin kolme septiasemaa. Meillä ei aikuiset ole septivessaa käyttäneet ja se lapsiperhe pysyy yleensä lähivesillä. Onkohan PSS pidä Saaristomeri siistinä ?
Hyvä että toit tärkeän asian esiin uudella näkökulmalla. Hyvin sanottu tuo viimeinen lause, siis että luonto lienee monella tavalla ihmisen itsekkyyden suurimpia uhreja. Voisiko tuohon myös lisätä laiskuuden? Toivotaan että PSS:n puolesta asiaan tulee parannusta myös Perämerellä! Hienoa kuitenkin, että jätehuoltoa ja imutyhjennysasemia löytyy, on ne sitten kunnan tai veneily-yhdistysten järjestämiä.
Teitä muuten odottaa blogihaaste blogissamme tuulivie.blogspot.fi. 🙂