Paratiisi ja itsehallinto

Ke 28.6.2017 Museon laituri, Raahe – Maakalla, Kalajoki  (33 mpk) • reitti kartalla

Heräsin varhain. Keitin kahvit ja annoin Idan nukkua rauhassa.

Ruiskuhuoneella oli henkilökuntaa jo aamusta. Ystävällinen herra neuvoi suihkuhuoneen sijainnin.

Aamulla puhalsi vielä NW 10 m/s. Päätimme odotella, että tuuli hiukan rauhoittuu.

Idan hiusharjaa ei löytynyt mistään. Kävimme kaupungilla kävelyllä ja ostimme samalla uuden. Mielenkiintoista muuten, että marketin harjahyllyssä oli useampi sellainen hiusharja, joissa oli tosi paljon hiuksia. Ihmettelin asiaa hyllyä täyttäneelle myyjälle. Hän poisti harjat hyllystä ja sanoi, että jotkut ihmiset tosiaan tulevat harjailemaan hiuksia markettiin.

Kaupunkireissun jälkeen pidimme kipparikokouksen. Kävimme läpi säätilan ja reittisuunnitelman. Tavoitteena oli Maakalla ja mikäli tuulta ja jaksamista riittäisi, niin ehkä vielä pitemmästikin.

Kokkasin kanapastan, josta tiedän Idan pitävän tosi paljon. Hyvin maistui meille molemmille.

Aleksi pestautui toiseksi puolimatruusiksi. Idan kanssa he näppärästi irrottivat keulaköydet ja keräsivät fendarit kyljiltä.

Kun pääsimme sisäänajoväyliltä pois, nostimme purjeet. Aleksi seurasi tapahtumia mielenkiinnolla.

Tuuli oli NW 6-7 m/s. Mamarosa kulki oikein mukavasti. Hiukan vanha meri keikutti, mutta matka taittui mukavasti.

Matkalla ohitimme paikan nimeltä Paratiisi. Se on suoraan Hanhikiven eli rakenteilla olevan uuden ydinvoimalan edustalla. Sattumaako?

Tuuli alkoi heiketä. Puolimatruusien kanssa totesimme, että rannalla olevan suuren tuulipuiston kaikki propellit ovat pysähtyneet, tuuli loppuu. Kohta propellit ilmeisesti laitettiin uudelleen päälle, sillä tuuli virisi.

Illansuussa saavuimme Maakallaan. Saarella on oikeudellisesti mielenkiintoinen asema. Ruotsin kuningas antoi sille vuonna 1771 itsehallinnon, joka pätee edelleen. Metsähallitus on yrittänyt joskus saada saaren hallintaansa, mutta tuloksetta. Korkein oikeus totesi, että itsehallintolain mukaan päätäntävalta on edelleen kalastajilla. Saari ei myöskään periaatteessa kuulu EU:hun, sillä saari ei ole itse päättänyt liittyä unioniin.

M/S Dooriksen pentteri tarjoili laivueelle päivällisen.

Kävimme tutustumassa saaren kirkkoon ja museolatoon. Saunomaan pääsimme länsirannalla sijaitsevaan kolhoosisaunaan. En ole pitkään aikaan käynyt niin kuumassa saunassa.

Istahdimme hetkeksi nuotiopaikalle muiden veneilijöiden ja kalastajien kanssa. Saksalaisveneen kipparilla oli mukana kitara ja tulkitsi aivan uskomattoman hienosti Eaglesin Hotel Californian.

Vielä ennen nukkumaanmenoa Ida haastoi laivueen pelaamaan Trivial Pursuitia. Peli venähti myöhäiseen, mutta olipa mukavaa.

 

2 thoughts on “Paratiisi ja itsehallinto

  1. A-P

    Maakalla on kyllä jäänyt mieleen erittäin mielenkiintoisena saarikohteena. Yksi mieleen jääneitä muistoja on veden kirkkaus, voi jospa joka paikassa vesi olisi yhtä puhdasta! Saarella kannattaa kyllä ehdottomasti käydä!

    Vastaa
  2. KaitsuKaitsu Artikkelin kirjoittaja

    Maakallan historia ja juridinen asema ovat todella mielenkiintoisia. Niistä löytyy myös kirjallisuutta. Vesi on tosiaan noissa ulkosaariston kohteissa kirkkaampaa kuin lähempänä rantaa. Syvässäkin vedessä pohja saattaa näkyä selvästi.

    Vastaa

Vastaa