Myrskyä odotellessa

26.8.2016 Veneilykeskus, Oulu – Iin Röyttäreitti kartalla

Ajoimme perjantaina lasten kanssa Hietasaaresta Meritullin vierassatamaan hakemaan Kristiinaa töistä. Rouva pääsi käytännössä suoraan töistä Mamarosan kyytiin ja viettämään veneilyviikonloppua.

Tuuli oli lähtiessä NW 3 – 4 m/s ja sen oli ennustettu laskevan jo tunnin kuluttua NW 2 m/s:iin. Niinpä emme ryhtyneet availemaan purjeita vaan moottoroimme suosiolla.

2016-08-26 19.00.17

2016-08-26 18.50.11-2

Tuuli todella lopahti kokonaan. Miehistö touhuili matkalla salongin pöydän ääressä. Päällystö reissasi sitloorassa.

2016-08-26 21.26.30

Katselin matkalla tarkasti sääennusteita. Lauantaille oli luvattu Rauli-myrskyn pyyhkäisevän yli. Perille Röyttään päästyämme katsoimme Mamarosalle paikan laiturin pohjoispuolelta keula pohjoiseen päin. Myrskyn oli luvattu alkavan länsituulena ja päätyvän voimakkaimmassa vaiheessa pohjoisen puolelle. Lainasimme vielä naapuriveneestä kumpparia ja veimme köyden toiseenkin poijuun. Pappateltankin laitoimme valmiiksi, koska sadetta oli luvassa yölle ja seuraavalle päivälle. Myrskyä ottaa vastaan teltan suojista. Olettaen, että teltta on kunnolla kiinnitetty eikä myrsky vie sitä mukanaan.

2016-08-26 23.58.34

Ilta oli Röytässä rauhallinen. Kävin kävelyllä saaressa. Kaikkialla oli hiljaista ja syksyisen tunnelmallista.

Istahdimme rouvan kanssa pappateltan suojaan ja napostelimme iltapalaa. Usein vietämme yhdessä iltaa etsien kotimaisia kevyen musiikin huonoimpia sanoituksia. Tällä kertaa halusimme kuunnella hyvää musiikkia. Maestro Juicen sanoitukset ovat vertaistaan vailla. Terveiset Juholle, Juhani Leskisen musiikin suurelle ystävälle.

Murheellisten laulujen maa

21.8.2016 Iin Röyttä – Veneilykeskus, Oulureitti kartalla

Laituriparlamentilla oli uutisia heti aamusta. Joku oli riehunut satamassa yöllä. Aggressiivisesti käyttäytynyt mies oli uhkaillut muutamaa ihmistä puukolla. Paikalle oli kutsuttu virkavalta. Merivartiosto ja poliisi olivat yhdessä saapuneet paikalle ja vieneet riehujan raudoissa mukanaan. Toinen mies oli lähtenyt humalassa ajelemaan riehujan veneellä. Kotvan kuluttua hän oli itse soittanut poliisille, kun oli eksynyt ja ajanut karille.

Tuuli oli koko aamupäivän rivakka. Keskituuli oli toisella kympillä ja pitkäkestoiset puuskat nousivat viiteentoista.

2016-08-21 12.38.02

Satama-altaassa meloi muutama suppailija

2016-08-21 12.46.33

Lapset touhuilivat saaressa kavereiden kanssa. Aallot vyöryivät purjehdusseuran majan rantaan.

Iltapäivällä tuuli moinasi ja lähdimme Oulua kohti.

2016-08-21 17.24.57

Martinniemen edustalla oli melkoinen maininki. Alkumatkan menimme koneella. Genoa oli osittain auki lähinnä tukevoittamassa menoa. Virpiniemessä nostimme ison ja avasimme genoan kokonaan. Moottoria emme tarvinneet ennen Oritkarin satamaa.

2016-08-21 18.54.01

Purjehduspäivästä tuli lopulta oikein hieno ja merellä oli paljon veneitä.

 

Vinksin vonksin ja heikun keikun

Iin Röyttä 20.8.2016

Aamu Iin Röytässä oli vähän harmaa, mutta pian keli kääntyi varsin komeaksi.

2016-08-20 13.11.51-2

Ida kävi aamupäivällä moikkaamassa. Hänhän oli siis jälleen ollut yötä kaverinsa Aleksin luona. Heistä on tullut aivan erottamattomat. Kaverukset kävivät ajelemassa kumpparilla, askartelivat veneessä, seikkailivat saaressa ja kyläilivät muissa veneissä.

Ida kyseli kenkiänsä. Ei löytynyt omasta veneestä eikä Aleksin luota. Mutta yhdestä veneestä löytyivät. Tavarat ovat neidin jäljiltä välillä melko hukassa.

2016-08-20 14.11.11-1

Puoliltapäivin alkoi pauke. Naapurisaaressa Satakarissa ja Röytän toisessa päässä oli sorsastajia. Iltapäivällä veneitäkin tuli lisää.

Chef Lotinan pentteri tarjoili lounaaksi Green Curry Chicken.

Röytästä löytyy hyvin luonnonantimia. Päivän mittaan moni tuli saaresta tyrnimarja-astian kanssa. Tatteja tuotiin myös risottoon. Me otimme lauantain enemmän laiskottelun ja nautiskelun kannalta.

Emil eleli omassa maailmassaan. Hän kokeili Minecraftiin uusia modeja. Ja Pixelmon oli alkanut kiinnostaa häntä uudelleen Pokémon GOn myötä.

2016-08-20 13.18.15-2

Kävin Oton kanssa potkimassa rantakentällä jalkapalloa. Pari Oton ikätoveria tuli mukaan. Täytyy myöntää, että minun kunto ei kestänyt poikin pelitahtia. Palasin veneelle paita märkänä. Vaihdoin uikkarit ja loikkasin uimalaiturilta sekaan.

Illansuussa saderintama saavutti Röytän. Laitoimme pappateltan sitlooran suojaksi. Tuulen ja sateen suojassa oli tunnelmallista katsella illan muuttumista yöksi ja nauttia kylässä käyneiden ystävien seurasta.

Älä tuu droppaa mun tunnelmaa

19.8.2016 Iin Röyttä

Sade ropisi kanteen perjantaina aamulla. Käänsin kylkeä.

Tunnin päästä raotin silmiä varovasti uudelleen ja yritin kuunnella. Ropina oli lakannut. Ei kuulunut tietokonepelien ääniä eikä telkkaria. Ei kuulunut riitelyn ääniäkään eikä aamupalavaatimuksia.

– Ainiin, minähän olen veneessä yksin.

Laitoin aamupalaa pöytään ja radion päälle. Suomen Yleisradion mukaan maailmalla ei ollut tapahtunut mitään mainittavaa.

2016-08-19 15.52.32

Laiturissa oli kolme muutakin yksinpurjehtijaa. Tai siis Jarihan on moottoriveneilijä, mutta kuitenkin.

Siivosin ja järjestelin venettä. Jarille oli laiturin toisella puolella iskenyt sama vimma. Sieltä kuului pölynimurin ääni.

Kokkasimme Jarin kanssa lounaan yhdessä. Tuloksena olivat varsin maukas kanapasta ja normaalit ruokajuomat.

Iltapäivästä suuntasimme purjehdusseuran majalle saunomaan.

Mamarosaan oli tulossa miehistöä. Muu perheemme oli tulossa Oulusta M/Y Christinan kyydissä.

Idan kaveri Aleksi ehti saapua Röyttään ensin. Hän otti tiheään yhteyksiä Idaan ja raportoi heidän matkan etenemisestä.

Kristiinaa odotellessa mietin, että olisiko kohteliasta soittaa vaimon kovasti tykkäämä kesähitti ”Vesala – Älä tuu droppaa mun tunnelmaa” kun hän saapuu alukselle.

2016-08-19 22.25.34

M/Y Christinan lisäksi satamaan tuli paljon muitakin veneitä. Muutamassa oli otettu jo varaslähtö ja ripustettu venetsialaistyyliset värivalot. Meillä kävi vieraita ja mekin kyläilimme naapuriveneissä. Lämmin elokuinen ilta oli todella tunnelmallinen.

Enemmän sooloo ku duoo

18.8.2016 Veneilykeskus, Oulu – Iin Röyttäreitti kartalla

Viime viikonloppu meni maissa, kun säät eivät oikein suosineet. Toisaalta, futaajamme Otto pelasi kolmipäiväisessä turnauksessa ja oli mukava päästä koko perheen voimalla kannustamaan.

Tällä viikolla alkoi jo tosissaan tehdä mieli merelle – ja nimenomaan ennen viikonloppua. Yritin löytää miehistöä, mutta kaikilla oli työesteitä. Viikonloppuna kyllä olisi onnistunut. Harmitti tietenkin, mutta viihdyn merellä yksinkin. Ja siinä missä jokainen ihminen tarvitsee välillä aikaa itselleen, niin minulla se on laadukkainta yksinpurjehtiessa.

Tulin torstaina alukselle noin klo 14:50. Yllättäen tuuli oli melko rivakka, mittari huiteli koko ajan yli kympin. Eihän ennustaja tällaista luvannut?

2016-08-18 15.53.31-1

Laittelin paikkoja järjestykseen tunnin verran ja irrotin köydet, kun tuuli näytti vähän rauhoittumisen merkkejä. Mutta eipä se rauhoittunut. Avasin genoan heti kun pääsin laitureiden välistä pois ja sain melko hyvät kyydit jo Rommankonselällä kun puuskat nousivat toiselle kymmenelle.

2016-08-18 19.35.31

Maatuulessa oli tosi makea seelata. Oulun edustalla tuulta oli 7-8 m/s ja meno oli liukasta.

Loppumatkasta tuuli moinasi. Katselin ajellessa läppäriltä yhden leffan. Se jäi vähän harmittamaan, että tuli katsottua niin huono elokuva. Olisi pitänyt valita vähän tarkemmin.

2016-08-18 23.02.52

Röytän laitureissa oli neljä venettä, tuttuja kaikki. Seurakaverini Jari tuli sovitusti perässä M/S Jolina II:lla. Naapuriseuran lämmin saunakin olisi ollut meille tarjolla, mutta asia unohtui landareita ottaessa ja kuulumisia vaihtaessa. Paistoimme Mamarosassa makoisat chorizot. Ja vaikka äijäruokaa laitettiin, niin salaattina oli muutakin kuin suolakurkkuja. Sitten vaihdoimme alusta ja otimme sundownereiksi kirsikkacabanat. Eipä siihen enää muuta tarvittu.