Syökää kalaa!

Minä olen kalaihminen. Olen aina ollut ja tulen aina olemaan. Myös kipparille maistuvat kalaherkut, Idasta puhumattakaan. Jos minun pitäisi valita loppuelämän ravinnokseni joko liha tai kala olisi valinta helppo. Kalaa kiitos. Kävin keskiviikkona hakemassa tuoretta kalaa jotka savustelin takapihan kodassa yötä vasten mukaan juhannusevääksi. Viisi siikaa ja pätkän lohta. Menomatkalla herkuttelimme savulohivoileivillä jotka aateloin mätikastikkeella. Oli hyvää. Sekosin laskuissa montako leipää Idakin söi.

ed8e662e-eb72-4c67-8f20-d8f31203e374

Kävin torstainakin ennen lähtöä hallin kalatiskillä hakemassa tuoreet muikut ilta –tai tässä tapauksessa yöpalaksi, ja pätkän lohta suolautumaan veneen jääkaappiin. Olimme vastaan myöhään illalla perillä Hailuodossa ja kello lähenteli jo puoltayötä kun rauhotuimme kahdestaan ruokailemaan.

Mainiot muikut

Kierittele muikut ruisjauho-suolaseoksessa ja paista pannulla voissa. Koristele sitruunalla ja tillillä ja tarjoile valkosipuliaiolin kera.

e4e94aad-d4c1-4c3f-a703-9e07c4193c17

 

Perjantaina illastimme kahdestaan kaukalossa gastien mentyä nukkumaan. Ruoaksi valmistin savukalasalaatin keskiviikkona savustamistani siioista. Ruoka huuhdeltiin alas kylmällä Rieslingillä ja täytyy myöntää että kokonaisuus oli varsin toimiva. Oman lisänsä onnistuneeseen kokonaisuuteen toi tietysti myös ympäristö, meri ja ilta-aurinko.

juhannus

Kristiinan savusiikasalaatti

Salaattia oman maun mukaan
Uusia perunoita keitettynä
Tuorekurkkua kuutioituna
Uutta punasipulia varsineen marinoituna
Retiisiä ohuiksi kiekoiksi leikattuna
Isoja ja pieniä kapriksia
Sitruunamehua
Tilliä ja ruohosipulia.

Leikkaa uus punasipuli astiaan ja lorota päälle oliiviöljyä, tilkka punaviinietikkaa, suolaa, sokeria ja mustapippuria . Sekota ja jätä ässehtymään. Asettele tarjoiluvadin pohojalle vihiriää salaattia oman maun mukkaan. Päälle keitetyt uuvet potut paloteltuna, kurkkukuutiot, retiisit, pienet kaprikset, savusiika ja marinoidut punasipulit. Asettele koko kommeuen päälle isoja kapriksia, lorota mukkaan puolikkaan sitruunan mehu ja silippua pinnalle tilliä ja jos tahot niin myös ruohosipulia. pari käännöstä pippurimyllystä ja son siinä. Tarjua kylymän Rieslingin kanssa

Vastaanotimme yötöntä yötä aikuisten kesken ystäviemme Mamarosan kyljessä kelluneessa paatissa.  Tarjolla yöpalana oli todella maittavaa lohipiirasta. Reseptiä odotellessa. Yhdistelmä joka koostuu yöttömästä yöstä ja ystävistä saattaa tosin aiheuttaa sen että loppupeleissä tulee nautittua muutakin kuin pakolliset ruokajuomat. Niin kävi myös meille ja aika monelle muulle venekunnalle.  Lauantaina olikin hyvä kutsua ruokavieraita syömään ”Dagen efter”-voileipiä

3db1da69-6280-4a79-bced-373b0591cfea

Dagen efter-voileivät

Ruisleipää
Voita
HK:n sinistä
Myrttisen suolakurkkuja (muut EI käy)
sinappia
sipulia

Kasaa yllämainitussa järjestyksessä. Määrät oman maun mukkaan. Tarjoile kylymän oluen kanssa.

Ihan pelkällä kalalla emme sentään koko juhannusta vetäneet vaan lauantaina paistoin meille Entrecote-pihvit. Laiskuuttani en lähtenyt rantaan nuotiota virittelemään ja paistoin pihvit veneessä teflon pannulla.  Hyvää oli, mutta ei aiheuttanut minkäänmoista ilotulitusta. Tilanne olisi ollut varmasti toinen jos olisin viitsinyt raahautua ne hiilillä grillaamaan. Lupaan skarpata jatkossa.

Pihveille tehty lisäke sen sijaan onnistui loistavasti!

juhannus2

Lämmin lisäke pihivilihalle

Uusia perunoita
Porkkanaa
Retiisiä
Uutta sipulia varsineen
Valkosipulia.
Oliiviöljyä
Timjamia

Piliko kaikki ainekset ja pyöräytä pottuihin ja porkkanoihin öljyä. Kaaja pannulle oliiviöljyä ja heitä mukaan valakosipulit. Sitten potut ja kohta perrään porkkanat. Ku alakaa olla lähes kypsää niin sekkaan retiisit ja vimppana uus sipuli ja timjami. Rouhastaan suolat ja pippurit ja ripotellaan vielä timjamit messiin. Valamis.

Sunnuntaina nautimme matkaeväänä tee-se-itse lohileipiä limegraavatusta lohesta. Resepti on maailman yksinkertasin –vaihetaan vaan sitruunan  tilalle lime. Eli jokkainen tekee niinku ite haluaa graavin ommaan makkuun tehä, mutta vaihtaa sitruunan limeksi. Tai lisää limen,  jos ei normaalisti käytä sitruunaa.

d0cc7da8-d0a5-4104-b325-b2cbac4b1317

Ruokaa tuli hamstrattua reissuun jälleen kerran aivan liikaa. Olin laskenut aikuisillekin kaksi ateriaa jokaiselle päivälle aamiaisen lisäksi, mutta päivän mittaan tuli naposteltua snackejä ja syötyä lasten tähteitä niin että yksi aikuisten ruoka päivää kohti oli riittävästi.  Eipähän tarvitse miettiä mitä ensiviikonloppuna syömme, jos vesille pääsemme. Jääkaappiin jäi sen seitsemän sortin sillit. Niillä mennään

1 thought on “Syökää kalaa!

Vastaa