Ankkurijumi ja ikkuna auki

Keskiviikko 25.7.2018 Likskär, Luleå – Marjaniemi, Hailuoto (63 mpk) • reitti kartalla

Nousin neljän jälkeen tarkistamaan säätilanteen. Muutoksia ei ollut tullut. Ikkuna oli nyt auki. Meidän pitäisi lähteä mahdollisimman nopeasti, niin pääsisimme 6 – 8 m/s sivuvastaisessa pois rannikolta. Päivällä rannikon tuuli voimistuisi toiselle kymmenelle. Suomen rannikolla tuuli olisi heikompi, mutta sitä pitäisi riittää melkein Marjaniemeen asti.

Keitin kahvit ja herätin Kristiinan. Yrittäisimme lähteä mahdollisimman hiljaa, jotta emme häiritsisi muun sataman unta. Sitlooran boksin luukku lipesi sormista ja paukahti äänekkäästi kiinni. Se siitä sitten.

Peräankkurimme tarttui viereisen moottoriveneen ankkuriliinaan. Alkoi tuntua, että jos eivät heränneet äskeisen pamaukseen ja moottorimme ääneen, niin nyt pitäisi mennä herättämään heidät.

Kristiina tuli ohjailemaan minun käsitellessä ankkuria. Yhdessä saimme kikkailtua ankkurin irti.

Tuuli oli vähän ennustettua kovempi, 8 – 9 m/s. Teimme isoon yhden reivin. Genoan jätimme vajaaksi. Vene kulki hyvin.

Otimme vuorotellen pienet torkut.

Miehistö nukkui pitkään – onneksi. Heille tällaiset päivät ovat tylsiä. Emil heräili puolivälin tienoilla, Ida 10 meripeninkulmaa myöhemmin ja Otto jälleen kymmenen meripeninkulman jälkeen.

Matkan varrella tuuli heikkeni. Jossain vaiheessa avasimme genoan kokonaan. Myöhemmin purimme ison reivin.

Kun tuuli heikkeni lisää, vaihdoimme keulalle genaakkerin. Sillä pääsimme noin viiden meripeninkulman päähän Marjaniemestä. Sitten tuuli lopahti kokonaan ja oli koneistettava. Ylitysikkuna toimi juuri ennustusten ja meidän odotusten mukaan.

Liikennettä näkyi vähän. Rajan pinnassa meidät ylitti lentokone.  Vähän myöhemmin onnistuin kiikaroimalla näkemään Raahesta lähteneen laivan. Vielä lähempänä Marjaniemeä pohjoisessa näkyi Oulun korkeudelta ylittämään lähtenyt purkkari.

Oli tosi hyvä fiilis saapua Marjaniemeen. Muutama tuttu vene odotteli meitä siellä, M/Y Christina, M/S Jolina ja M/S Inge. Jari ja Jouko olivat varanneet illaksi saunankin. Olipa mukavaa nähdä ystäviä.

Vastaa