Muonaa, muonaa

Ruoanlaitto pentterissä ei sinänsä ole millään muotua vaikeaa, mutta kokkaaminen vähäisistä tuoremuonista asettaa venekokille omat haasteensa. Jääkaappitila on todella rajallinen ja suuren osan siitä täyttää, ainakin lapsiperheessä, miehistön maitopurkit. Jääkaappi pitää siis täyttää fiksusti. Mielellään niin että sinne maitojen lisäksi mahtuu muutama päällystön hiilihappojuoma ja viinipullo – kuplilla tai ilman.

Aineksia jotka mahtuvat todella pieneen tilaan, niillä on pitkät päiväykset ja niistä saa heposti valmistettua aterioita:
Kylmäsavulohi siivutettuna – sinne kaapin kylkeä vasten mahtuu aina vaikka kaappi olisi kuinka täynnä
Pekoni – sama
Chorizo siivutettuna –sama
Halloumi – pieni tila
Ranskankerma – 1-2 säilykettä sekaan ja pasta-ateria on valmis

Hedelmistä tulee kauden aikana käytettyä eniten banaaneja ja avokaadoja. Banaanit on erittäin käteviä välipaloja ja ne säilyvät pitkään. Ja jos pääsee kypsymään yli niin sitten pannun kautta kera fariinisokerin ja kermavaahtoa päälle. Nam. Valmis kermavaahto on muuten tosi kätevä jääkaapissa.

20140716_101628

”Ready to eat”-avokaadot ovat mielestäni usein hävyttömän hintaisia ja halpisversiot taas ovat kivikovia. Kivikovia avokaadoja kannattaa kuitenkin ostaa reissuun hyllylle kypsymään ja käyttää sitä mukaa kun alkavat mukavasti pehmenemään. Niistä ja kylmäsavulohesta voi vaikka loihtia seuraavanlaisen pasta-aterian:

20140716_171818

Kylmäsavulohi-avokaadopasta

Paketti kylmäsavulohta siivuina.
2 avokaadoa
Pala purjoa
1 prk ranskankermaa
pari kourallista juustoraastetta (esim. Luomugouda)
Oliiviöljyä
Sitruunamehua
Tilliä, suolat ja pippurit
Pastamakaroonia

Piliko lohi. Halakase avokaado, poista kivi ja viipaloi. Purista puolikkaan sitruunanmehu paloille etteivät ruskistu. Halakase ja viipaloi purjo ja heitä se pannulle kuullottumaan oliiviöljyyn miedolle lämmölle. Heitä sekkaan purkki (150g) ranskankermaa ja juustoraaste. Pidä lämpötila alhaisena ja parin minuutin päästä voit käännellä sekaan avokaadopalat ja lopuksi kylmäsavulohet. Mausta kastike ja nauti heti pastan kanssa. Kerrassaan mainiota!

20140723_154555

Kaupasta kannattaa myös aina ostaa pitkän päiväyksen kananmunia ja hodarisämpylöitä. Hodarit on kätevä ja nopea keino pitää miehistö tyytyväisenä kun nälkäkiukku alkaa nostaa päätään. Yleensä jääkaapistamme löytyy nakkeja, mutta hädän hetkellä voi myös turvautua ruotsalaisiin purkkinakkeihin. Kaikkea ne keksii. Siivutettu cheddarjuusto ei myöskään vie paljoa tilaa ja sitä on helppo ja kätevä käyttää. Ja ketsuppia on tietysti kaapissa aina oltava. Heinzia. Luomuna. Munat on myös helppo ja toimiva veneruoka. Niitä voi keittää kulkuun mukaan, paistaa munakkaita, käyttää all-in-pannuihin jne. Edellisen illan silliaterialta jääneet potut ja voikastikkeen voi kätevästi sekoittaa ja tehdä niistä vaikka perunatortillan seuraavana päivänä. Kaikki vaan pannulle miedolle lämmölle, neljä munaa sekotettuna sekaan ja haudutus miedolla lämmöllä kannen alla valmiiksi. Tarjoillaan kalasäilykkeen kera.

20140720_161005

20140721_103750

Paahtoleipää tulee myös käytettyä paljon pitkien päiväysten ja monikäyttöisyyden vuoksi. Ja tortillalättyjä! Niistä voi kääräistä lapsille kätevästi jos jonkinmoista rullaruokaa. Tänä kesänä hankin veneeseen myös riisipaperilevyjä, mutta ne olivat mielestäni jotenkin kumisen makuisia. Niin että jos joku meihin satamassa törmää ja tahtoo riisipaperilevyjä niin voin lahjoittaa omani ilomielin pois. Olisikohan niitä suunnilleen 40 kpl.

20140718_232411

Vastaa