Arkistot kuukauden mukaan: heinäkuu 2018

Dooris, hoijakka ja ukkonen

Lauantai 21.7.2018 Ettans, Luleå – Gårdsviken, Kalix (23 mpk) • reitti kartalla

Tätä päivää oli odotettu. Olimme lähdössä Gårdsvikeniin vastaan M/S Doorista ja lapset saisivat Aleksista kaipaamansa kaverin. Ja aikuiset saisivat viettää laatuaikaa ystävien kesken.

Lähdimme aamulla Ettanssilta kohti Bergön saarta. Keli oli jälleen komea ja tuultakin riitti purjehdittavaksi asti.

Olimme perillä ennen Kemistä saapunutta Doorista. Lapset kävivät levottomiksi ja kyselivät milloin, milloin, milloin Aleksi tulee? Kaitsu lähti kumiveneellä lasten kanssa katsomaan näkyisikö Doorista. Eivät ehtineet kun hädintuskin satamasta ulos niin jo näkyi.

Lapset syöksyivät heti uimaan. Valtasimme pöydät laiturilta, viritimme poppikoneet ja syötiin hyvin.

Illan päälle Kaitsu viritti vielä lapsille hoijakan jolla he hyppivät veteen. Mixbastussa tarkeni ja merivesi vilvoitti. Otto lähti Doorikseen yökylään.

Puolilta öin päälle vyöryivät sadepilvet. Salamatkin nähtiin. Vettä tuli yöllä kuin saavista kaatamalla.

Ilmaa tankkiin ja tärpit

Perjantai 20.7.2018 Kallaxön, Luleå – Ettans, Luleå (10 mpk) • reitti kartalla

Kallaxönistä lähtiessä vaikutti hiukan olevan purjehdustuulta, joten lähdimme liikkeelle purjein. Itseasiassa lähdimme laiturista genoalla. Tuuli kuitenkin loppui heti alkuunsa.

Paikalliset meripelastajat tulivat vastaan.

Yritimme tankata Södra Hamnin huoltoasemalla. Pistooli vain yski kummasti, eikä pisaraakaan dieseliä tullut. Automaatti kuitenkin veloitti luottokorttiani. Soitin kuitista löytyneeseen puhelinnumeroon. Henkilö langan päässä vakuutteli, että lisää polttoainetta on tyhjälle asemalle tulossa. Sen sijaan hän ei vaikuttanut ollenkaan halukkaalta korjaamaan virheellistä veloitusta vaan neuvoi olemaan yhteydessä omaan pankkiin. Kummallinen näkökulma. Vakuutin hänelle nimenomaan heidän olevan velvollisia korjaamaan oma virheensä. Jännä nähdä, kauanko korjaamiseen menee aikaa ja montako kertaa sitä pitää pyytää.

Meidän jälkeen tankkausta yritti saksalaisvene S/Y Nova. Myös heidän kortille automaatti teki veloituksia.

Kävimme miehistöön kanssa jäätelökioskilla. Samalla haimme citronella -kynttilöitä ja -savuja hyttysten ja paarmojen karkotteiksi.

Juttelin myöhemmin Novan kipparin kanssa. Hän oli ollut kymmenisen viikkoa merellä ja toiset kymmenen olivat vielä lomaa jäljellä. Hänellä oli heikosti tietoa Perämeren kohteista. Istahdimmekin illalla pitkän tovin, kun kävimme kartan ja oppaiden kanssa paikkoja läpi.

Ida istuskeli hämärtyvässä illassa laiturilla ja katseli ohikulkijoita.

Kunniaa ja ylilento

Torstai 19.7.2018 Likskär, Luleå – Ettans, Luleå – Kallaxön, Luleå (17 mpk) • reitti kartalla

Soitimme aamupäivällä onnittelupuhelun Ouluun. Papalla oli merkkipäivä. Sää Oulussa oli vielä tukalampi kuin Luleåssa – jos mahdollista.

Moottoroimme Luleån lahtea Ettansille. Vastaan tuli tuttu alus – S/Y Mystery – joka on useana vuotena telakoitu Mamarosan viereen Oulun veneilykeskuksessa.

Kävimme nopeasti bunkraamassa ja tankkaamassa. Tai olisimme käyneet, mutta joku oli jättänyt moottoriveneensä polttoainelaituriin ja lähtenyt kauppaan asioille. Veneitä odotti jonossa pitkään. Ostoksilta saavuttuaan sai veneilijä kuulla kunniansa.

Illaksi ajelimme jälleen Kallaxöniin. Purjehdimme koko matkan, myös kapean Tjuvholsundetinm, jossa tuuli meinasi loppua kesken. Alle yhden solmun vauhdissa lapsia ui veneen rinnalla.

Kallaxöhön vievä väylä kulkee aivan lentokentän vierestä. Norwegianin kone pääsi hiukan yllättämään metelillä ja nousi kentältä juuri kun olimme ohittaneet kiitoradan pään.

Laskimme keula-ankkurin ja tälläsimme perän Neptunen laituriin. satamassa oli veneitä Nikkalasta ja Kemistä.

Saunoimme rajaseudun väen kanssa. Miehistö nautiskeli lämpimässä paljussa.

Istahdimme illalla vielä terassille. Aikeena oli kirjoittaa muutama artikkeli blogiin. Kirjoittaminen kuitenkin jäi, kun nikkalalaiset ja kemiläiset liittyivät seuraan. Heillä oli vieläpä mukana pari mutakakkua. Meidän miehistöä ei tarvinnut hirveästi paikalle houkutella.

Täplät ja sauna

Keskiviikko 18.7.2018 Likskär

M/S Miia lähti jatkamaan matkaa pohjoiseen. Me jäimme edelleen Likskäriin nautiskelemaan kiireettömästi.

Miehistömme jatkoi edelleen samoja aktiviteetteja, uimista ja eportia. Väliin tietenkin jäätelöä.

Likskärin satama ja sitä myöten sauna on ollut kovassa suosiossa viime päivinä. Onnistuimme kuitenkin varaamaan oman saunavuoron.

Huomasin, että Crocsien käyttö hellekenkinä on jättänyt jälkensä.

Parmesaanipotut

Joskus saa bunkrattua kunnon lihapalan käristetettäväksi nuotiolla. Sen kumppanina toimii nää potut. Tai toimii nää minkä vaan kanssa. Ja pelekästäänki.

Kilo keitettyjä pottuja
Purkki ranskankermaa
Runsaasti parmesaaniraastetta
Mustapippuria myllystä

Keitä potut pienittyinä suolaveesä. Jäähytä. Siirrä pellille. Sekota mukkaan purkki ranskankermaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele loppu raaste päälle. Käännä uuni täysille ja heitä pelti sekkaan. Seuraa tilannetta. Ku alakaa saamaan väriä niin on valamista. Rouhase mustapippurit pintaan. Son siinä.