Arkistot kuukauden mukaan: maaliskuu 2015

Rakkaudesta voileipäkakkuihin

Minä rakastan voileipäkakkuja. Rakastan. Arkeen eivät meillä kakut kuulu, mutta kun on aihetta juhlaan, niin voileipäkakku kuluu ehdottomasti tarjottavien listalle. Saattaapa kakku joskus valmistua myös ihan vain viikonlopun kunniaksi. Veneessä pääsemme valitettavan harvoin kakuista nauttimaan, mutta joskus bunkratessa voi onnistaa, kuten kävi viime kesänä.

Monenmoisia kakkuja on tullut vuosien saatossa kokeiltua ja ehdottomaksi suosikiksi meillä on noussut kylmäsavulohesta valmistettava uljas lohikakku. Kakku on todella näyttävä ja hyvänmakuinen!

uljaslohikakku

Kylmäsavulohikakku

Kakun valmistus aloitetaan vuoraamalla irtopohjainen kakkuvuoka tuorekelmulla niin että kelmu roikkuu myös reunojen ulkopuolella. Kelmutuksen jälkeen laatikon pohjat ja reuna vuorataan kylmäsavulohisiivuilla. Siivut täytyy latoa sitten, ettei rakoja jää ja reunojen tulee kelmun lailla hieman roikkua laitojen yli.

Sitten ladotaan leipäkerros, täytekerros, leipäkerros, täytekerros ja leipäkerros. Käännetään lohisiivut ja kelmu latomuksen päälle ja asetetaan jääkaappiin ässehtymään yön yli. Seuraavana päivänä kellautetaan kakku tarjolle ja koristellaan.

Teen yleensä kaksi erilaista täytettä. Ensimmäisiin kakkuihin laitoin myös täytteeseen lohta ja kyllä nykyäänkin ylijäämäpalat mukaan silppuan, mutta erikseen ei minusta kalaa enää täytteeseen tarvitse laittaa. Perustahnapohjaan laitan purkin ranskankermaa ja purkin tuorejuustoa (esim. ruohosipuli) ja sitten mennään fiiliksellä maistellen; purjosipulia, punasipulia, tilliä, makeaa paprikaa, loput kalat silppuna, sitruunaa, pippuria… Ja toiseen täytteeseen esim. Myrttisiä kuutioituna, smetanaa, hunajaa… Täyte itsessään kostuttaa paahtoleivät eikä kakkua tarvitse erikseen kostuttaa, mutta kiinteämpää leipää joskus käyttäessäni olen kostuttanut leipiä hieman kalaliemellä.

Juhlavat ruusut kakun päälle syntyvät seuraavasti: makuuta graavilohisiivuja punajuurinesteessä yön yli ja kierräytä rullalle ruusuksi.

Ja tätä kirjoittaessa syntyi pakottava tarve lähteä kauppaan hakemaan kakkutarpeet. Onhan huomenna sunnuntai.