Arkistot kuukauden mukaan: tammikuu 2015

Siitähän soppa syntyi

Yleensä Chef Lotina kirjoittelee tänne blogiin ruuanlaitosta. Se ei tietenkään tarkoita, että vain hän tekee meillä ruokaa. Ruuanlaitto on meidän yhteinen harrastus ja useimmiten kokkailemmekin yhdessä. Tämän ruuan valmistuksesta kuitenkin meillä vastaan minä yksin.

Perinteisen lohikeiton valmistuksessa luotan Jaakko Kolmosen näkemykseen, että liemen pitää ässehtyä yön yli. Satsaa raaka-aineisiin. Hanki kala mahdollisimman tuoreena. Puikula on hyvää, mutta haastava pitää keittäessä koossa.

Yhden yön lohikeitto

Kahden kilon lohi
Puolitoista kiloa perunoita
2 sipulia
Sinistä maitoa
4 dl kermaa
1-2 laakerinlehteä
maustepippuria tai valkopippuria
suolaa
tilliä

Käy ostamassa kala. Tätä vaihetta ei ole syytä väheksyä, sillä kalan hankintaan täytyy suhtautua vakavasti. Mene julkisilla kulkuvälineillä siltä varalta, että näet jonkun houkuttelevan oluthuoneen. Käy ostamassa kala ensin, jottet unohda. Valitse laadukkaaksi tunnettu kalanostopaikka ja pyydä kalamestaria valitsemaan sinulle sopiva lohi. Älä unohda kalaa anniskelupaikan jääkaappiin.

Saavuttuasi köökkiin, valmista ruuanlaittoruoka. Esimerkiksi sillivoileivät tai suolakurkut smetanan kanssa tai jotakin muuta hyvää, jota kauppareissulla tarttui mukaan.

Mikäli et hoksannut pyytää kalamestaria fileoimaan kalaa valmiiksi, tee se itse. Peratusta lohesta jää puhdasta lihaa nettona noin puolet.

20141011_173207_LLS

Huuhtele ruodot huolellisesti ja muista poistaa kidukset. Laita ruodot kattilaan ja vettä sen verran, että juuri ja juuri peittyvät. Heitä mukaan laakerinlehtiä ja kokonaisia valkopippureita tai maustepippureita. Keitä 45 minuuttia. Kuori välillä vaahto pois.

Jäähdytä liemi ja pidä se yön yli kylmässä. Yön aikana ruodoista ehtivät irrota todelliset lientä hyydyttävät aromit.

Keiton valmistus jatkuu seuraavana päivänä. Jos et muistanut kalanostomatkalla hankkia perunoita, käy nyt ostamassa hyvät keittoperunat.

Keitä ruotoliemi ylös ja siivilöi se. Liha kannattaa ottaa ruodoista talteen.

20141012_183100

Laita kattilaan liemi, sipulimurska ja paloitellut perunat. Lisää vettä sen verran, että kaikki peittyvät. Mausteita keitto ei juuri kaipaa, mikäli onnistuit maustamaan kalaliemen hyvin. Muutaman maustepippurin voit kuitenkin laittaa. Jotkut lorauttavat joukkoon valkoviiniä. Minun mielestä tässä ruuassa viini menee parempaan käyttöön, kun kokki juo sen.

Keitä perunat puolikypsiksi eli noin 10 minuuttia.

Lisää kuutioitu kala ja sinistä maitoa, kunnes kaikki peittyvät.

Keitä kala kypsäksi eli noin 10 minuuttia.

Lisää kerma ja säädä suola.

Viimeistele annokset ripottelemalla päälle tilliä.

20141012_191625_LLS

Tarjoile ruisleivän kera. Juomasuositus kivennäisvesi.