Maankohoaminen ja vaaleanpunainen gini

Pe 30.6.2017 Tankar, Kokkola – Köpmanholmen, Larsmo – SSJ, Pietarsaari – Mässkär, Pietarsaari (26 mpk) • reitti kartalla

Naapurit katosivat aamulla tosi aikaisin. Me lähdimme liikkeelle vähän ennen kymmentä.

Ida ja Aleksi olivat tänään Mamarosan kyydissä ja auttoivat satamamanöövereissa.

Ida on jäänyt vähän koukkuun lasten sanaristikoihin.

Moottoroimme sisäväylää etelään.

Väylä on paikoin tosi kapea ja mutkainen, joten purjehtiminen voisi olla haastavaa. Minä en ryhtynyt siihen ollenkaan. Vaikka myrsky ei näille korkeuksille asti noussutkaan, niin tuuli oli aika rivakka ja puuskainen. Yksin olisi ollut vähän turhan paljon tekemistä.

Väylä oli vilkas. Pääasiassa liikkujat olivat pieniä avoveneitä, todennäköisesti saarimökkien kauppakasseja.

Pysähdyimme matkalla Köpmanholmeniin pienelle tauolle. Rannasta löytyy Terra Mare –maankohoamisnäyttely, joka kertoo jääkauden jälkeisestä maankokoamisesta ja siihen liittyvistä ilmiöistä.

Viime käynnistäni Köpmanholmeniin on jo useampi vuosi. Muistelin näyttelyn olleen vähän laajempi. Nyt se oli kuitenkin vähän heikosti ylläpidetyn oloinen. Mielenkiintoinen kuitenkin.

Pietarsaaressa kävimme tietysti bongaamassa Baltic 175 Pink Gin VI:n. Onhan se vaikuttava ilmestys.

Dooris haki Jeppiksestä polttoainetta. Me otimme vettä. Onko tämä niitä moottoriveneilyn ja purjehduksen konkreettisimpia eroja?

Tankkausten jälkeen ajoimme Mässkäriin. Nyt olisi ollut tilaa purjehtia, mutta en viitsinyt tunnin matkaa varten ryhtyä. Sitä paitsi tuuli oli NE 10 m/s eli ei ihan leppoisa.

Mässkärin satama oli suojaisa. Se verran nälkä oli kehittynyt, että Mamarosan pentteri tarjoili laivueelle tuhdin annoksen kipparin pastaa.

Mässkär on todella hieno paikka. Rannalla tuntuva voimakas polttoaineen tuoksu kuitenkin häiritsee. Väkisinkin tulee mieleen, että onkohan läheisistä tankeista maaperään päässyt kovastikin valumaan.

Ida ja Aleksi halusivat tietenkin uimaan. Mässkärin ranta on hyvä esimerkki siitä, että ei hiekkaranta ole ainoa mukava uimaranta.

Vastaa