Ruotsalaisittain ja jatkoajalle

To 13.7.2017 Terässatama, Raahe – Iin Röyttä (47 mpk) • reitti kartalla

Aamuksi oli luvattu rivakkaa tuulta, joten emme pitäneet kiirettä. Lapset loikoilivat pitkään punkissaan.

S/Y Viluttitanssijan väki jäi tutustumaan alkaviin Raahen meripäiviin, kun me lähdimme iltapäivällä M/S Dooriksen kanssa jatkamaan matkaa pohjoiseen.

Tuuli oli heikentynyt liikaa. Purjeet eivät vieneet meitä juuri ollenkaan. Päädyimme niin sanottuun ruotsalaisen moottoripurjehdukseen.

Ida päätti ottaa päiväunet sitloorassa ja samoin teki Emil. Otto nukkui useamman tunnin keulapiikissä.

Chef Lotinan pentteri tarjoili jossain Hailuodon eteläpuolella tuhdit hampurilaiset.

Välipalaksi miehistö naposteli tämänkesäistä suosikkiaan, voileipäkeksejä hillopäällysteellä.

Kohteeksi olimme edellisenä iltana sopineet Huikun. Päätimme kuitenkin ajaa siitä ohi. Seuraavalle päivälle oli luvassa sadetta ja tuulta. Arvelimme, että emme viihtyisi päivää Hailuodon lauttarannassa. Jatkoimme siis vielä parikymmentä meripeninkulmaa rakkaaseen Iin Röyttään.

Loppumatkasta saimme purjehtia, kun tuuli virisi uudelleen. Tiukalla luovilla pääsimme Kropsun takaa Satakarin nokalle asti.

Saaressa odotti Haukiputaan veneilijöiden lämmin sauna, jossa oli jälleen aivan erinomaiset löylyt. Kiitokset lämittäjille.

Viereemme oli kiinnittyneenä pääkaupunkiseudulta tullut S/Y Pärlan. Se oli kiertämässä Pohjanlahtea Vene-lehden viime talven ja kevään aikana ilmestyneen Pohjanlahden ympäri -juttusarjan innoittamana.

Kerroin ottaneeni juttusarjan kirjoittajat viime kesänä vastaan Röytässä.

– Niinkö, sinäkö se olit, hän totesi enemmän kuin kysyi ja muisti nimeni esiintyneen lehtijutussa. Hän innostui kehumaan sitä, miten ystävällisiä täällä pohjoisilla vesillä ollaan. Uudenkaupungin eteläpuolella tulija saatetaan hätää laiturista, jos ei kuulu kyseiseen venekerhoon.

Kerroin, että täälläpäin on paremminkin kunnia-asia, että vieraat viihtyvät. Jotenkin minusta tuntuisi harmilliselta, jos kauempaa Röyttään saapunut vieras ei pääsisi saunomaan johonkin saaren mainioista saunoista.

Onpa kiva olla taas kotivesillä.

Vastaa