Kirjoittajan arkistot:Kaitsu

Vielä kerran, isät ja lapset

La 16.9.2017 Veneilykeskus, Oulu – Iin Röyttä (22 mpk) • reitti kartalla

Purjehduskauden viimeisen reissun teimme tällä kertaa yhdessä ystäväni Janin ja hänen pojan Jonskin kanssa. Meidän kummankin rouvat olivat muualla reissussa eivätkä päässeet mukaan. Kyseessä oli siis eräänlainen isät-lapset -reissu.

Lauantaina järjestettiin Oulusta Röyttään purjehdittava Räntä Race. Halusimme olla ennen kisaveneitä perillä, jotta ehdimme miehistömme kanssa saunoa ennen kisaajia.

Alkumatka meni moottoroiden. Miehistö pelasi korttia, lueskeli, dataili ja naposteli herkkuja.

Loppumatkasta saimme purjehtia oikein kunnolla. Martinniemen edustalta luovimme Kriisin ulkopuolelle ja sieltä Satakarin ja Röytän välistä sisään.

Perillä lämmitimme Oulun Purjehdusseuran saunan ja saimme mainiot löylyt.

Päivälliseksi laitoimme miehistölle mieluisia nakkeja et ranuja. Jälkiruuaksi päällystölle tarjoiltiin mieluisa Napue.

Oulun Merenkävijöiden pursimajalla oli kisan palkintojenjako ja muut asiaankuuluvat seremoniat. Käväisimme siellä iltakävelyllä. Paikalla oli oikein mukava tunnelma.

Su 17.9.2017 Iin Röyttä – Veneilykeskus, Oulu (20 mpk) • reitti kartalla

Sunnuntaina täytimme vatsat tuhdilla aamiaisella.

Taakse jäi melkein tyhjä satama.

Purjehduskausi 2017 oli ohi.

Haikeasti kotiin

Su 3.9.2017 Iin Röyttä – Veneilykeskus, Oulu (20 mpk) • reitti kartalla

Sunnuntai oli rauhallinen ja vähän haikea. Kristiinan osalta kyse oli kauden viimeisestä Röytän reissusta. Tulevina viikonloppuina olisi niin paljon muita menoja, ettei purjehtimaan joutaisi.

Lekottelimme pitkään ja lähdimme kotimatkalle vasta iltapäivällä. Sää selkeni siihen mennessä hiukan, mutta tuulta ei purjehtimiseen riittänyt vieläkään tarpeeksi.

Koitimme ottaa kaiken irti kuulaaksi muuttuneesta syyspäivästä.

Aina ei voi voittaa

Su 27.8.2017 Iin Röyttä – Veneilykeskus, Oulu (20 mpk) • reitti kartalla

Röytässä oli viikonloppua viettämässä monta venekuntaa. Johonkin niillä taas oli sunnuntaiaamuna kiire. Laiturit olivat tyhjentyneet kovaa vauhtia meidän vielä nukkuessa. Eihän sunnuntaina saisi muutenkaan olla kiire.

Sunnuntai oli purjehtimisen kannalta harvinainen päivä. Saimme nimittäin purjehtia koko matkan ja vieläpä myötäisissä tuulissa.

Nostimme heti Röytän altaan ulkopuolella ison ja avasimme genoan. Kropsuun asti matka taittui mukavasti purjeet virsikirjalla. Genoalle laitoimme vielä puomin, niin oli leppoisa ajella.

Miehistö pelaili ja katseli elokuvia.

Sudenväylänkin menimme purjeilla, vaikka vauhti kävi suojaisessa paikassa tosi heikoksi.

Sudenväylän jälkeen vaihdoimme keulalle genaakkerin. Tuuli oli nimittäin himmannut vähän. Skuuttasimme genaakkerin puomilla myötätuulipurjeeksi. Oli tosi makea purjehtia ja vene kulki mukavasti.

Jos päivän purjehtimisesta hakemalla hakee jotakin negatiivista, niin chef Lotinan pentteri ei saanut lämmintä tiskivettä, kun moottori ei ollut käynnissä. Aina ei voi voittaa.

Kasveja ja rapuja

La 26.8.2017 Iin Röyttä

Lauantaina keli oli keventynyt edellispäivästä. Röyttään saapui muutama vene, jotka olivat jääneet edellispäivänä pitämään keliä matkanvarrella oleviin satamiin.

Kristiina kävi kiertämässä luontopolun ja etsimässä sieniä. Saalis oli heikko. Niin se oli tällä kertaa muillakin sienestäjillä.

Emilillä oli koulutehtävänä digikasvio, johon piti kuvata ja tunnistaa vielä muutama kasvi. Hän kävi Kristiinan kanssa etsimässä sopivat kuvattavat.

Otolla oli pari säbämailaa ja pallo mukana. Samoin oli Aleksilla. Idakin kävi pallottelemassa poikien kanssa Riemuliiterissä.

Lämmitin pursimajan saunan ja saimme oikein makeat löylyt.

Olimme jo hyvissä ajoin suunnitelleet viettävämme lauantain S/Y Hanhen Markun ja Tarjan kanssa, sillä heidän purjehduskausi päättyisi tähän viikonloppuun. Viime kesänä nautimme vastaavassa tilaisuudessa rapuja ja paellaa. Kaava oli niin hyvä, että päätimme jälleen mennä sillä. Vuosi sitten oli tosin sortsikeli ja nyt ei ihan ollut. Röytän Messin kamiina kuitenkin lämmitti mukavasti ja juhlavalot loivat tunnelmaa. Jos ensi kesänä päädytään päättämään kautta ravuilla ja paellalla, aletaan puhua jo perinteestä. Pidetään kiinni siitä.

 

Sukellus ja tunnelmallinen ilta

Pe 25.8.2017 Veneilykeskus, Oulu – Iin Röyttä (20 mpk) • reitti kartalla

Reilut kaksi viikkoa maalla tuntui ikuisuudelta. Lasten koulunalku, reissaaminen ja muut aktiviteetit olivat vieneet kaiken ajan. Nyt oli kuitenkin tilaisuus käsillä.

Viikonlopuksi oli Perämerelle luvattu navakkaa ja jopa kovaa tuulta. Tarkalleen ottaen 10 – 14 m/s tuulia oli piirretty karttoihin kauas Oulusta avomerelle ja Ruotsin rannikolle. Huomasin netistä, että esimerkiksi Luulajan saaristossa sijaitseva viihtyisä Båtklubben Neptun peruutti viikonlopun valojuhlan kovan tuulen vuoksi.

Oulun alueelle oli luvattu N 6-7 m/s. En mitenkään ilahtunut perjantaina päivällä, kun huomasin tuulen olevan Vihreäsaaren mittausasemalla 10 m/s. Ei taaskaan pitänyt yhdenkään johtavan ennustajan ennustus paikkaansa.

Lähdimme koko perheen voimalla iltapäivällä merelle. Yritimme katsoa erityisen huolellisesti, että kaikki tavara on kunnolla kiinnitetty.

Oritkarin satamasta ulos mentäessä aallokko oli melkoinen.

Paikka on sellainen, että siihen nousee herkästi iso aallokko. Mamarosa nyökki aaltojen väliin oikein tosissaan. Ensimmäisen sukelluksen myötä keulapiikissä oleskelevat lapset ilmoittivat, että keulaluukku oli tuuletusasennossa. Patjat saivat huuhtelun.

Mietimme takaisin palaamista. Jaksaisivatkohan lapset neli-viisituntista vuoristorataa? Yllättäen he ilmoittivat yhdestä rintamasta, että takaisin ei varmasti palata. Röyttään on päästävä! Soittelimme muutamaan tuttuun veneeseen, joiden tiesimme olevan menossa edellämme. Keli oli edempänä ihan samanlainen.

Keskituuli oli 10 – 11 m/s ja puuskat 13 -15 m/s. Osa matkasta meni Kellonkraaselin suojassa melko rauhallisesti purjehtien. Kellonmeren moottoroimme vastatuuleen nyökkäillen. Virpiniemen jälkeen olimme jo niin tottuneet myllerrykseen, ettei se enää niin häirinnyt. Itseasiassa purjehtiminen alkoi tuntua mukavalta. Purjeeksi riitti melko pieneksi reivattua genoa. Otto tuijotti tiukasti lokia ja bongaili parhaita lukemia. Hetkelliset huiput olivat yli yhdeksän solmua. Hyvä kulku ja mahtava meininki.

Otto oli reippaana kansimiehenä, kun saavuimme Röyttään. Hän kävi ojentamassa keulaköydet laiturille vastaan tulleelle Markulle.

Pappateltassa oli tunnelmallista viettää hämärtyvää iltaa sään suojassa ja nauttia chef Lotinan pentterin tarjoilemista epsanjalaisista herkuista.