Kirjoittajan arkistot:Kristiina

Käännös vasempaan päin!

Lauantai 28.7.2018 Marjaniemi, Hailuoto – Iin Röyttä (27 mpk) • reitti kartalla

Aurinko paistoi. Tuulikin oli hieman tyyntynyt, mutta tyyntyisi myöhemmin päivällä lisää. Myös aallokko pienenisi. Jäimme odottelemaan.

Odottamaan jääminen tarkoitti sitä, ettemme ehtisi Röyttään – tai olisimme siellä niin myöhään ettemme ehtisi kuin käydä nukkumassa saaressa. Harmitti tosi paljon. Tuntui, että lähes kuukauden kestänyt purjehdusloma ei saanut arvoistansa loppua. Lempisaaremme jäisi väliin. Harmitusta ei myöskään yhtään helppottanut se tosiasia, että olimme sopineet yhteisen illallisen S/Y Hanhen väen kanssa. Mamarosassa oli illalliselle tarkoitetut lihat. Hanhessa potut. Lisää harmitusta ja huolta ystävien köyhästä sapuskasta saaressa.

Iltapäivällä irtosivat köydet. M/S Jolina lähti ensin ja me kohta perään. M/S Inge irrotti seuraavaksi. Maininki oli poissa.

Tultuamme risteykseen jossa piti valita ajammeko suoraan kotiin vai käännymmekö vasemalle kohti Röyttää, Kai sanoi: ”Jos nyt käännymme vasemmalle olemme Röytässä noin klo 18.50”. Sehän riittäisi! Käännös vasempaan päin! Hymy levisi kasvoilleni ja lähetin Tarjalle heti viestiä että pelkkiin perunoihin ei tänään tarvitsikaan tyytyä vaan saapuisimme saareen.

Tarja kattoi kesäkeittiön ulkopöydän nätiksi. Kaitsu ja Markku virittelivät tulet. Grillasimme lihat ja paistoimme potut. Ida leikki laivakoira Ringon kanssa ja pojat datailivat ruokaa odottaen.

Kaunis kesäilta saaren leppoisassa lämmössä, ystävien ja hyvän ruon äärellä, oli lopulta täydellinen lopetus lomalle. Aamusta keula kohti kotia.

Dooris, hoijakka ja ukkonen

Lauantai 21.7.2018 Ettans, Luleå – Gårdsviken, Kalix (23 mpk) • reitti kartalla

Tätä päivää oli odotettu. Olimme lähdössä Gårdsvikeniin vastaan M/S Doorista ja lapset saisivat Aleksista kaipaamansa kaverin. Ja aikuiset saisivat viettää laatuaikaa ystävien kesken.

Lähdimme aamulla Ettanssilta kohti Bergön saarta. Keli oli jälleen komea ja tuultakin riitti purjehdittavaksi asti.

Olimme perillä ennen Kemistä saapunutta Doorista. Lapset kävivät levottomiksi ja kyselivät milloin, milloin, milloin Aleksi tulee? Kaitsu lähti kumiveneellä lasten kanssa katsomaan näkyisikö Doorista. Eivät ehtineet kun hädintuskin satamasta ulos niin jo näkyi.

Lapset syöksyivät heti uimaan. Valtasimme pöydät laiturilta, viritimme poppikoneet ja syötiin hyvin.

Illan päälle Kaitsu viritti vielä lapsille hoijakan jolla he hyppivät veteen. Mixbastussa tarkeni ja merivesi vilvoitti. Otto lähti Doorikseen yökylään.

Puolilta öin päälle vyöryivät sadepilvet. Salamatkin nähtiin. Vettä tuli yöllä kuin saavista kaatamalla.

Parmesaanipotut

Joskus saa bunkrattua kunnon lihapalan käristetettäväksi nuotiolla. Sen kumppanina toimii nää potut. Tai toimii nää minkä vaan kanssa. Ja pelekästäänki.

Kilo keitettyjä pottuja
Purkki ranskankermaa
Runsaasti parmesaaniraastetta
Mustapippuria myllystä

Keitä potut pienittyinä suolaveesä. Jäähytä. Siirrä pellille. Sekota mukkaan purkki ranskankermaa ja parmesaaniraastetta. Ripottele loppu raaste päälle. Käännä uuni täysille ja heitä pelti sekkaan. Seuraa tilannetta. Ku alakaa saamaan väriä niin on valamista. Rouhase mustapippurit pintaan. Son siinä.

Tehtävä ja retki

Tiistai 17.7.2018 Likskär

Aamu ei tuonut muutosta vallitsevaan säätilaan. Paahdetta, paahdetta ja paahdetta. Ja pilvetön taivas – kuinkas muutenkaan. Heinäkuu 2018 on ollut varsin poikkeuksellinen säiden suhteen.

Kai pääsi vanhana meripelastajana hikoilemaan kiireisen tehtävän pariin, kun satamaan saapuneen moottoriveneen moottori sammui keskelle allasta ja tuuli alkoi painaa sitä uhkaavasti päin muita veneitä. Kaitsu kävi hinaamassa veneen kumpparilla laituiin. Kipparina oli nuori suomalainen nainen  ja hänellä gasteina kaksi lasta joista nuorempi vasta 2-vuotias. Rohkelikon hattu jaettaisiin tuolle naiselle Tylypahkassa.

M/S Miian Heikki ja Kaitsu lähtivät käyttämään veneiden lapsistoa Klubbvikenillä. On uskomatonta kuinka lapsissa riittää virtaa, vaikka itsestä tuntuu, että sulaa paikalleenkin tekemättä yhtään mitään.

Laiturissa oli useita tuttuja veneineen – niin kotimaasta kuin täältäkin. Ja niinhän me saimme kunnon illanvieton kasaan. Det var jättekiva.

Yö saapui jälleen kauniina, usvan noustessa helteisen päivän päälle.

Sukulalle töitä

Sunnuntai 15.7.2018 Gårdsviken, Kalix – Ettans, Luleå (30 mpk) • reitti kartalla

Merelle vetää purjehtijan mieli.

Lättyjuhlat oli festaroitu ja oli aika siirtyä. Tulossa oli myös omat suuret juhlat, sillä Emil täyttäisi vuosia 16.7. Willysiltä saisi aamulla tuoreen mutakakun, synttärisankarin lempparin.

Purjehdustuulta ei taaskaan riittänyt. Pidimme siivouspäivän.

Näimme kesän ensimmäiset salamat. Seurasimme edessämme olevaa rintamaa silmä tarkkana. Sadevaatteetkin ehdimme jo kaivaa esille, mutta onneksi rintama siirtyi edestämme ja pientä suihkua lukuunottamatta oli keli mainio, jäljellä oli vain ukkospuuskan jättämä aallokko.

Saavuttuamme Ettanssille lähdimme ravintolaan syömään. Chef Lotina puhui itselleen ansaitun vapaaillan. Kellään ei ollut mitään ulkoruokintaa vastaan, mutta mielihalut erosivat kovin toisistaan. Muutamalla teki mieli pitsaa, yksi tahtoi hampparia, yksi kiinalaista… Lähdimme kävelylle keskustaan ja löysimme sporttibaarin jonka lista oli aivan käsittämättömän laaja – oli pitsat, pastat, texmex, asian, fusion jne. Meille just nyt hyvä! – Jokainen sai mitä halusi, mutta kyllä olisi listan karsimisessa Sukulalle töitä. Terassilla ruokaillessamme Ranska voitti jalkapallon maailmanmestaruuden.

Mahat pullollaan käppäilimme takaisin paatille. Luleå on kyllä viihtyisä kesäkaupunki ja mahtava huomata kuinka lapset osaavat jo itsekseen suunnistaa siellä.