Vain pieniä ostoksia!

To 6.7.2017 Ulvöhamn

Kävimme Idan kanssa aamukävelyllä Ulvön kaupassa. Myös toinen asiakas oli päättänyt lähteä ostoksille aamutuimaan. Kauppaa pitävä rouva esitti meille molemmille toiveen, että tekisimme vain pieniä ostoksia. Yhteysalus oli saapumassa laituriin tuoden mukanaan paljon asiakkaita ja heille pitäisi riittää myytävää. Olimme hieman hämillämme. Ostimme pienesti. Meidän jälkeemme rouva päätti ottaa varman päälle ja sulki liikkeen oven – ettei vaan kukaan tulisi hyllyjä tyhjentämään. Myöhemmin päivällä tein vielä monta pientä kauppareissua. Hirveästi ei mitään edes tarvittu, mutta minusta oli mukava kävellä kauppaan ja takaisin. Reitti on aivan vietävän kaunis!

Eilen ihmettelin miksi Ulvön vanha kappeli on auki vain kolme tuntia päivässä. Rakennus näytti ulkoa paanukattoiselta ladolta. Tänään olimme Merjan kanssa uteliaina paikalla kun ovet avattiin kirkonkellon säestyksellä. Näky oli kerrassaan vaikuttava! Tuli kiire soittaa laivueemme kipparitkin paikalle sitä ihastelemaan. Kirkko on rakennettu vuonna 1622 ja sen seinämaalaukset on tehty vuonna 1719. Nyt ymmärrän miksi auringonvaloa ei haluta päästää sisään enempää kuin kolme tuntia päivässä.

Merjan kanssa vierailimme myös museossa. 1900-luvun alussa Ulvöhamn ei ole ollut enää vain kalastajakylä, vaan useasatapäinen yhdyskunta, jolla on ollut koulu, terveydenhuolto, posti, puhelin, kirkollinen elämä ja jopa yhdistystoimintaa. Museon seinällä oli kuva vuodelta 1905, jossa opettajan lisäksi oli 52 koululaista iältään 6-16v.

Lapset viettivät päivän uima-altaassa.

Alkuillasta viereemme saapui harmaa alus mukanaan kourallinen merisotilaita. Heille suoritettiin käskynjako laiturilla ja meistä touhu vaikutti jokseenkin lepsulta ja omituiselta. Kun ennen iltalenkkiä sotilaat jumppasivat riemunkirjavissa siviileissä, emme voineet kun todeta että kovasti poikkeavat naapurimaan puolustusvoimien käytännöt omistamme. Myöhemmin huomasimme että alus oli Ruotsin merivoimien vapaaehtoisten koulutusalus. He olivat siis merivoimien vapaaehtoisia, eivät varusmiehiä. Se selitti löysän kurin. Ja muutkin omituisuudet.

Vastaa