Turhan kiireen purjehdus

1.7.2016 Veneilykeskus, Oulu – Iin Röyttäreitti kartalla

Perjantaina pääsimme todella pitkään odotetulle kesän ensimmäiselle purjehdukselle.

Kiirehdimme liikkeelle mahdollisimman varhain iltapäivällä, kuten yleensä. Matka Iin Röyttään kestää noin neljä tuntia ja perilläkin on mukava ehtiä nauttia illasta ennen nukkumaanmenoa.

Tällä kertaa meillä oli vielä aivan erityinen kiire. Toinen Röytän laitureista on viety pois. Se alkoi vuotavan ponttoonin vuoksi upota. Asiasta tarkemmin Iin Röytän toimijat ry:n sivuilla. Kotisatamassamme Veneilykeskuksessa on laituriparlamentissa epäilty, että Röyttään on tänä kesänä perjantaisin kilpa-ajo. Häviäjät jäävät ilman laituripaikkaa. Stressiä pukkasi.

Jokerivaihtoehtona pyöri mielessä Hailuodon Marjaniemi, jossa oli Bättre Folk -festivaalit. Sieltä soittelikin S/Y Alma Librellä purjehtiva Oton kummisetä Kaitsu ja tiedusteli Röytän laituritilannetta viereen kiinnittynyttä helsinkiläisvenettä varten. Muitakin ystäviä festareilla oli. Valitsimme kuitenkin Röytän.

Kun pääsimme satamasta ulos, tuuli oli SW 3-4 ja sadekuuro iski päälle. Kevyehkö avotuuli olisi riittänyt ihan mukavasti lilluvaan etenemiseen. Nyt ei, koska stressi ja kiire. Samaan suuntaan sitä paitsi lähti toinenkin purkkari. Siitä piti päästä ohi. Olisi paremmat mahdollisuudet saada paikka.

20160701_210912

Viritimme läppärin sprayhoodin alle. Kaverimme Arttu ja Juho olivat automatkalla Helsingistä Ouluun. Itseään ja kavereitaan viihdyttääksen heillä oli koko matkan kestävä live-lähetys ja zätti Facebookissa. Esitimme musiikkitoiveita ja lähetimme terveisiä.

20160701_174001

Kellon merellä päätimme kokeilla purjehtimista – tai ainakin ns. ruotsalaista moottoripurjehdusta. Puolisen tuntia sitä kesti. Kropsun kupeessa tuuli tilttasi kokonaan.

20160701_175742(0)

Martinniemen paikkeilla saimme puhelimitse tiedon, että Röytässä on vain muutama vene.

Kiinnityimme ns. moottorivenelaiturin päähän, jossa riittää juuri ja juuri syvyys meille. Toinen vaihtoehto olisi ollut betonilaituri, mutta siinä lasten kulkeminen on vähän hankalaa.

Oli mahtava fiilis saapua Iin Röyttään. En edes yritä sen kummemmin kuvailla tunnelmaa.

20160701_195548

Lähetin Kaitsulle kuvan sataman tilanteesta näytettäväksi helsinkiläisille.

Vastaa