Sivuveto ja ennakkovaraus

Tiistai 24.7.2018 Likskär, Luleå – Ettans, Luleå – Likskär, Luleå (14 mpk) • reitti kartalla

Ida kävi jäätelöllä ja vaihtoi yhteystietoja uusien ystävien kanssa.

Ajoimme jälleen Ettansille bunkraamaan. Monettakohan kertaa tällä reissulla? No, joka tapauksessa viimeistä.

M/S Dooris meni edeltä. Me ajelimme hiljakseen perässä.

Oli jo lomapurjehduksen 24. matkapäivä ja olimme lähdössä pian Suomea kohti. Vielä tarvitsimme kuitenkin ruokaa ja juomaa useaksi päiväksi. Haimme Systeemistä viiniä ja olutta. Willykseltä keräsimme tuoretta lihaa, leipää ja kasviksia sekä limsoja.

Veneasemalle oli kuulemma tullut dieseliä. Tuuli oli vähän puuskainen. Tankkauslaituri on tosi hankalassa paikassa isommalle veneelle. Vesiskootterilla ja pienellä moottoriveneellä on helppo käydä tankkaamassa, mutta purkkarin pyörittely ahtaassa tuulisessa paikassa ei ole helppoa eikä mukavaa.

Jari ja Merja olivat laiturilla vastassa ja saapuminen onnistui hyvin.

Lähtö olikin vaikeampaa. Vene piti saada jotenkin käännettyä. Varppasimme sen laiturin pitkältä sivulta päätyyn. Siitä puskisimme springiä vasten sen verran, että saisimme sen kokonaan käännettyä. Kristiina ei kuitenkaan kuullut käskyäni kerätä springi kyytiin ja minä en varmistanut käskyn perille menoa. Niinpä laiturista irrottuamme huomasin, että springi oli tarttunut peräsimen väliin ja ruori juuttunut yli vasemmalle. Olimme ohjailukyvyttömiä. Samaan aikaan puuskainen tuuli painoi meitä veneluiskaa kohti. Laituri etääntyi takaoikealla. Mamarosassa ei ole keulapotkuria.

Olin hetken aikaa neuvoton ja pelkäsin vahingon tapahtuvan. Sitten muistin erään ominaispiirteen Mamarosan ohjauksessa. Potkurin sivuveto (prop walk) on todella voimakas. Sen ansiosta venettä on hankala peruuttaa suoraan taakse tai varsinkaan kaartaen paapuuriin. Potkuri nimittäin vetää veneen perää todella voimakkaasti styyrpuurin puolelle. Varsinkin isommilla kierroksilla veto on niin voimakas, ettei peräsin vaikuta siihen juuri mitenkään. Vasta kun veneeseen tulee kunnolla vauhtia taaksepäin, sivuvedon vaikutus pienenee.

Pikainen arvioni oli, että sivuveto voisi pelastaa tilanteen. Tarkempaan arvioon ei ollut aikaa. Peruutin voimakkaasti. Perä lähti kaartamaan laituria kohti. Jatkoin edelleen. Saimme kuin saimmekin perän laituriin ja Mamarosan turvallisesti kiinni. Onneksi Jari ja Merja olivat laiturilla auttamassa.

Köysi lähti aivan itsestään irti peräsimen välistä. Huokasimme hetken ja tarkistimme vielä, että ohjaus toimii normaalisti eikä mitään muutakaan ongelmaa ole. Sitten hyvästelimme ystävät ja lähdimme kohti Likskäriä odottelemaan ylitysikkunaa. Dooris jäi Ettansille. Heidän loma oli vasta alkanut.

Matkalla purimme Kristiinan kanssa läheltä piti -tilanteen kaikessa rauhassa. Kaksi huomiota nousivat ylitse muiden:

  • Varmista, että käskyt menevät perille. Tästä minun piti ottaa opikseni.
  • Tunne veneesi persoonalliset piirteet. Ne saattavat joskus olla häiritseviä, mutta niitä voi myös käyttää hyväksi.

Ettansilta lähtiessä saimme tiedon, että että Likskär on täynnä. Varapaikkoina meillä oli mielessä Klubbviken ja Junkön. Kiikaroimme Likskäriä ulkopuolelta. Se näytti täydeltä, mutta en saanut aivan joka kolkasta selvää. Ajoimme sisään katsomaan. Täyttä oli, mutta juuri samalla hetkellä eräs moottorivene irrottautui ja saimme paikan. Tosi hyvä tuuri.

Likskärissä meitä oli laiturilla vastassa oman seuramme väkeä. Samalla alueella kierrellyt S/Y Melody oli kiinnittynyt laituriin. He kertoivat ihmetelleensä meidän saunavuoroa varauslistassa, kun venettämme ei näy satamassa.

– Mutta tässähän me olemme ja saunavuoro on vasta parin tunnin kuluttua, sanoin.

Ennakoin nimittäin ruuhkatilanteen ja kävin varaamassa vuoron aamulla.

Löylyjen jälkeen painelimme pikaisesti nukkumaan. Aamulla pitäisi herätä varhain tarkistamaan olisiko odottamamme ylitysikkuna toteutumassa.

Vastaa