Keskenään sikiävät säilykkeet

Saari kylpi jälleen lauantaina auringossa ja kesä viipyili vielä ajatuksissa. Varmat syksyn merkit ovat kuitenkin tosiasia.

20140913_130642

Lauantai alkoi miesten talkoillessa uimaportaat talviteloille. Haikeaa. Laiturissa oli kuitenkin kesäisen loistava meininki, sillä lauantaina kisattiin perinteinen Räntärace Oulusta Röyttään ja paatteja oli kisassa mukana peräti parikymmentä kappaletta! Tunnelma oli kuin heinäkuussa konsanaan.

20140913_145546

Seurailimme maaliin saapuvia paatteja säilykekaapin antimista tsatsikin ja patongin kera nauttien. Viinilehtikääryleitä, oliiveja, valkosipulinkynsiä, hummusta. Minua ihmetytti hummus-purkin valtava koko, 400 grammaa on aika iso kertasatsi, tai sitten olen tohkeissani napannut Luulajan marketista jonkin sortin tukkupurkin. Mene ja tiedä.

20140913_151922

Syksyn koleuden hiipiessä päälle alkaa lautaselle kaipaamaan vahvoja makuja ja mausteita. Kipparin toivomuksesta olin varannut lauantain ruoaksi karitsanpaistia. Kaapista löytyi Luulajasta heinäkuussa ostettuja pähkinöitä, kikherneitä, couscousia, mausteita… ja niin illalliseksi valmistui Pohjois-Afrikkaan kallellaan oleva karitsacouscous. Ja muonakaapit tyhjenivät jälleen hieman. Tosin vain hieman. Ihmettelin jälleen kerran, että kuka nämä kaikki kuivamuonat ja säilykkeet on tänne roudannut? – tai tiedänhän minä vastauksen, mutta jotenkin minusta tuntuu että nuo säilykkeet lisääntyvät tuolla kaapissa keskenään.

20140913_193426

Karitsacouscous

kuivamarinadi lihalle
2 tl jeeraa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl kurkumaa
1tl paprikaa
0,5-1 tl jauhettua kanelia
0,5 tl cayennepippuria
Mustapippuria

karitsacouscous
700-800g karitsan paahtopaistia
kuivamarinadi
2 keltasipulia
1 pieni kesäkurpitsa tai pätkä isompaa
1 tlk kikherneitä
0,5l kanalientä
3-3,5 dl couscousia
1 dl rusinoita
4 rlk pistaasimurua (paahdetut mantelilastut ois toiminu paremmin, mutta niitä ei ollu)
0,5-1 sitruunan mehu
Puoli puskaa tuoretta minttua
Oliiviöljyä, suolaa ja pippuria
Juoksevaa hunajaa

Piliko huoneenlämpöset karitsanpaistit parin sentin kuutioiksi ja heitä kuivamarinadi sekkaan. Pyörittele hyvin. Silleen että jokanen pala saa oman osansa marinaadia. Kanelin määrästä en oo ihan satavarma, sillä mulla ei ollu jauhettua kanelia kaapissa niin pittiin pannussa kokoajan kanelitankoa mukana. Kuutioi sipulit ja kesäkurpitsa. Kuullota molemmat tilkassa öljyä ja ota sivvuun. Paista karitsakuutioita muutama minnuutti. Laske lämpöä ja lissää sekkaan sipulit, kesäkurpitsat, kikherneet, rusinat, couscous, kanaliemi, loraus hunajaa ja puolikkaan sitruunan mehu. Hauvvuta niin että neste katuaa. Ei mee kauan. Sekota siliputut pistaasit ja mintut mukkaan. Tarkasta maku ja lisäile tarpeen mukaan suolaa, pippuria, sitruunamehua ja hunajaa. Koristele ja tarjua

Vastaa