Kanootti ja kanttarellikeitto

IMG_7891Svinöra on kyllä mukava paikka! Pienet ja vähän suuremmatkin seilorit on huomioitu hyvin ja vastaanotto on ollut lämmin. Leikkipuisto, jalkkiskenttä, kanootteja, oppareita, jäätelökioski, sauna, nuotiopaikkoja, toistakymmentä eväspöytää aurinkovarjoineen jne. Ja kaikki vapaasti käytettävissä vapaaehtoista (!) satamamaksua vastaan. Sähkömaksu vuorokaudelle on 50kr. Trafiikki mantereen ja saaren välillä on melkoinen – paatteja tulee ja menee. Saaressa on lähes ainoastaan moottoriveneitä ja veneet ovat kooltaan melko pieniä. Paikallinen väestö tekee tänne lähinnä pistokeikkoja eikä laiturissa oleilla päivätolkulla. Ja venekoko on tietysti myös sen mukainen. Laiturit ja ranta on rakennettu niin että ihmiset viettävät aikaansa muualla kuin paateissa joiden tehtävä on lähinnä väen kuljettaminen kivenheiton verran mantereelta saareen.

IMG_7885Pidemmällä lomapurjehduksella ruokalista kootaan niin että pääosaa näyttelevät kuivamuona ja säilykkeet.  Mamarosan jääkaappitila on rajallinen ja muksut tarvitsevat oman maitokiintiönsä päivittäin. Ei – heille ei maistu muu kuin normimaito. Kyllä – olemme yrittäneet.

Tänään valmistin ison kattilallisen kanttarellikeittoa. Alunperin hankin keittoon pussikeittoa, säilykesieniä ja fondikuutiota. Silmiini osui kuitenkin perjantaina ennen lähtöä kotimaisia kantarelleja. Sienet olivat tarjouksessa ja hinta oli edullisempi kuin säilykkeen! Säilyke säästettiin siis myöhempiä kokkailuja varten. Tarkoitus oli lorauttaa mukaan sherryä aateloimaan keitto. Unohdin sherryn kiireessä Alkoon. Ja ihan hyvin pärjättiin ilmankin. Jos kuitenkin keittoa vieraille tarjoaa niin kannattaa tilkka vaaleaa sherryä mukaan lorauttaa. Ja kermaa. Niin ja tuoreilla yrteillähän buustaa ruuan kuin ruuan. Huomasin kaipaavani tuoretta timjamia ruokaa laittaissani. Timjamin kaipuuni saattoi tosin osin johtua siitä että kyseessä on lempiyrttini jota ilman en tulisi toimeen.  Käteni eivät ehkä ole koskaan pullantuoksuiset, mutta timjamin ja sitruunan tuoksu käsissä hakkaa mielestäni taikinan tuoksun mennen tullen.

IMG_7924Kantarellikeitto

300g Kantarelleja
2-3 uutta sipulia varsineen
Luomuvoita
2pss valmista kantarellikeittoainesta (esim. Blå Band)
Kasvisfondia tai valmis fondikuutio
2dl maitoa/kermaa
Mustapippuria, timjamia.
Sherryä

Heitä pannulle voita. Perään sienet. Ja sitten pienitty sipuli. Kuumenna toisella levyllä keitto sen ohojeen mukkaan mitä pussikeittoa käytät. Heitä joukkoon fondi.  Ole varovainen suolan kanssa, jos keittoaines sinällään on jo kovin suolainen niin harkitte fondia kahesti. Paitsi jos käytät fondia joka ei juuri sisällä suolaa. Kaaja valamiiseen keittoon maito/ kerma ja loraus vaaleaa sherryä. Kuumenna. Kaaja joukkoon pannulta sieni-sipulipaistos. Sekota ja tarjoile tuoreen maalaispatongin kera.

Vastaa