Jännä päivä

10.7.2015 Kemi, Uleninranta – Hellälä, Tornio (16 mpk)

Tuttuja kemiläisiä konkaripurjehtijoita kävi aamulla pyörähtämässä laituriparlamentissa. Vierasveneilijöiden kanssa vaihdoimme ajatuksia seuraavasta kohteesta. Muutamallakin suunnitelmissa oli Selkä-Sarvi, todella hieno saari Perämeren kansallispuiston alueella. Se on todella suosittu viikonloppuisin ja laituripaikat ovat siksi tiukassa. Lisäksi viikonloppuisin siellä on vähän rai-rai-tyyppinen meininki, joka ei oikein lapsiperheille toimi. Me olimme päättäneet skipata Selkä-Sarven tällä kertaa näistä syistä.

Moottoroimme Kemistä länteen lähisaarten välistä. Purjehdusosuutta oli luvassa niin lyhyelti, että menimme pelkällä genoalla.

S/Y Mamarosan kuvat: Outi Palosaari, S/Y Mollyn kuvat: Kaitsu

S/Y Mamarosan kuvat: Outi Palosaari, S/Y Mollyn kuvat: Kaitsu

Hiukan ennen Ruotsi-Suomi -rajaa vastaan tuli tuttu meidän seuran vene, S/Y Molly. Otimme kohtaamisesta paljon valokuvia ja huutelimme tervehdykset. Oli kiva nähdä. Harmittaa vain, ettei nähty satamassa. Olisi varmasti ollut mukava istahtaa kuulla molemmin puolin reissukuulumisia.

Suuntasimme siis Tornioon. Hellälässä on uusi paikka, muutama vuosi sitten pystytetyn tapahtumakeskus Torandan yhteyteen on rakennettu myös vierassatama.

20150710_133749

Sisäänmeno oli melko jännä. Ajoimme Tornionjokea ylös jokusen mailin. En ole ennen ajanut purjeveneellä väylää, jonka syvyydeksi on karttaan merkitty 0,5 metriä. Kartan tiedot ovat vanhentuneet. Väylä on ruopattu ja menee paikoin eri kohdasta kuin vanha ja matala. Uuden väylän käyttöön löytyvät ohjeet Torandan nettisivuilta. Melkein kaikki Torandassa vierailleet tuttavamme ovat saaneet pohjakosketuksen jossain kohtaa reittiä. Me pääsimme perille ilman kolinaa tai hiekan suhinaa. Kaikki meni hyvin kun tunnollisesti noudatti jaossa olevia ohjeita.

20150710_155000

Torandan satama on tilava. Uusista laitureista löytyy 40 vieraspaikkaa, vesi ja sähkö. Rannassa on sauna, ravintola ja venehuoltoasema ja paljon vauhdikkaita tapahtumia, joihin kannattaa tutustua heidän nettisivujen kautta.

Meitä olivat vastassa pitkäaikaiset ystävämme Mika ja Erja. Vietimme heidän perheen kanssa mukavan yhteisen illan. Kävimme syömässä makoisat lohikeitot.

20150710_171123

Rannassa touhusi muutama moottorikelkkaharrastaja, jotka ajelivat kelkoillaan sataman ympärillä. Saivat upotettua ainakin yhden kelkan, mutta ilmeisesti saivat sen nostettua saman tien ylös.

20150710_202820

Oman säväyksen iltaan antoivat pin up-mallien kuvaukset laiturillamme.

20150710_210726

Lapset riehuivat porukalla ja aikuisillakin oli oikein mukavaa.

Vastaa