Ukkospuuska ja datailua

1.8.2015 Gårdsviken – Frevisören (22 mpk)

20150801_093302

S/Y Hanhi lähti lauantaina aamulla kohti etelää. Hyvästelimme ystävät ja lähdimme itään päin.

20150801_114345

Tuuli oli NW 3-4 m/s. Nostimme heti purjeet, mutta huvia ei kestänyt kuin puolitoista tuntia. Tuulen lopahdettua jatkoimme koneavusteisesti.

20150801_133942

Kyrkgrundetin kupeessa nousi nopeasti ukkospuuska. Tuuli kohosi hetkessä toiselle kymmenelle. Laskimme purjeet. Repivää tuulta kesti parikymmentä minuuttia.

Pilven mentyä ohi tuuli oli kääntynyt sen verran, että loppumatka oli vastaista. Emme nostaneet enää uudelleen purjeita.

Saavuimme iltapäivällä Frevisöreniin, Båtskärsnäsin eteläpuolelle. Paikka oli meille ennestään vieras ja tiesimme sen verran, ettei kyseessä ole teknisesti mikään huippusatama. Jännitti hiukan.

Paikalla oli vain yksi pieni pistolaituri. Päätimme lähestyä sitä suoraan laiturin päästä ja pudottaa peräankkurin. Tällöin Mamarosa jäi sivutuuleen, mutta uskoimme näin saavamme varmimmin riittävästi vettä kölin alle.

Vettä riitti mainiosti. Lähestyessä Kristiina näki laiturin tarkemmin ja alkoi empiä. Hän huusi keulasta, että ei tuo laituri kestää hyppäämistä eikä venettä. Päätimme kuitenkin kokeilla. Kristiina hyppäsi keulasta laiturille, mutta sitten tuli tenkkapoo. Laiturilla ei nimittäin ollut oikein mitään kiinnityspaikkoja köysille. Kauempana oli muutama rengas, mutta ne eivät sivutuulessa tulleet kysymykseen.

Nappasin laiturissa olleesta avoveneestä airon ja mittasin sillä laiturin vierestä syvyyden. Noin 2,5 metrinen airo ei yltänyt missään kohtaa pohjaan. Niinpä otimme töijauksen uusiksi ja tulimme kylkikiinnitykseen.

20150801_203246

Laituri sijaitsee Frevisörenin leirintäalueen vieressä. Se ei kuitenkaan taida olla kovinkaan virallinen satama. Sitä ei mainita leirintäalueen omissa esitteissä tai nettisivuilla. Respassa ei myöskään ollut kuultu, että joku olisi joskus maksanut satamamaksun. Tarjouduimme sitten maksamaan telttapaikasta, sillä halusimme käyttää alueen suihkuja.

Laiturille tai edes lähelle ei tullut vettä tai sähköä. Muuten fasiliteetit olivat tyypillistä leirintäalueen tyyliä ja tasoa. Ikävä kyllä, uima-allas ja vesiliukumäki oli jo siltä päivältä suljettu. Kristiina muuten huomasi vasta suihkutiloista poistuessa, että oli peseytynyt miesten puolella. Melkoinen tuuri, että sattui hiljainen hetki. Minun käydessä viisi minuuttia myöhemmin pesuhuone oli täynnä saksalaisia ja norjalaisia.

20150801_165229

Leiriydyimme ravintolaan. Toimme mukana läppärit, täppärit, puhelimet sekä jakorasiat ja vedimme kunnon latausaseman pöydän viereen.

20150801_175425

Otto ja Ida kävivät tihkusateessa pelaamassa minigolfia. Peli oli aika vetinen, sillä osalla radoista seisoi vesi. Emil dataili sillä aikaa meidän seurassa.

Nukkumaan mennessä pikkugastimme innostuivat ensimmäistä kertaa lueskelemaan omaa blogiamme. Keulapiikistä kuului hihitys, kun he surffailivat ja muistelivat vanhoja seikkailujamme. Heitä näytti myös viihdyttävän S/Y Solsidanin blogi – siinä kun myös ovat tärkeässä osassa lapset ja perheen yhteiset jutut.

 

 

2 vastausta artikkeliin ”Ukkospuuska ja datailua

 1. Maarit

  Hauskaa, että Solsidanin blogista on riittänyt viihdykettä teidänkin lapsille 🙂
  Samat näyttää olevan lapsilla puuhat teidänkin veneellä. Tämä on ihan parasta tekemistä ja
  parhaita muistoja. Veneilyt muistetaan vielä aikuisenakin, mutta ”puuhamaita” ja huvipuistoja
  ei silloin enää kukaan muista.
  Se täytyy mainita, että tänä kesänä on sää ollut todella vaihteleva (saman päivän aikana),
  välillä on tullut vettä kuin esterin pepusta ja tunnin päästä on taas aurinko paistanut.
  Samoin tuulet on vaihdelleet paljon, jopa saman päivän aikana on ollut erilaisia kelejä.

  Aurinkoista loppukesää teidän porukalle!
  Terveisin Maarit, s/y Solsidan

  Vastaa
 2. KaitsuKaitsu Artikkelin kirjoittaja

  Veneellä ja satamissa riittää niin monenlaista puuhaa lapsille.Lisäksi satamissa lapset ovat tavanneet kavereita, joihin he ovat tutustuneet jossain toisessa satamassa tai edellisenä kesänä. Kielimuuri on välillä ollut hiukan esteenä, mutta välillä sekin on yllättäen väistynyt.
  Sää vaikuttaa lasten viihtyvyyteen tietenkin paljon. Tänä kesänä meitä jännitti se etukäteen hiukan eri tavalla. Viime kesän reissusta jäi jo pelkästään upean sään takia lapsille mahtavia muistoja. Pelkäsimme, että heidän odotukset ovat siksi hiukan korkealla. Hyvin he ovat kuitekin sopeutuneet sadepäiviinkin.
  Suotuisia tuulia,
  –Kaitsu

  Vastaa

Vastaa