Lyhyt päiväys ja Ruotsin joutsen

Su 9.7.2017 Järnäsklubb – Holmön (44 mpk)  • reitti kartalla

Sen lisäksi, että Järnäsklubb oli ahdas, se oli myös matala ja pahasti ruohottunut.

Lähdimme aamulla jo kahdeksan aikaa. Pietarsaarelaiset, joiden kyljellä olimme, halusivat päästä liikkeelle. Toisaalta meidänkin kannatti lähteä ajoissa, kun päivämatka oli pitkähkö.

Koko matka oli koneistettava. Tuuli oli pystyvastainen NNE 3-4 m/s ja keveni vielä matkan aikana.

Lueskelimme ja pelailimme. Miehistö nukkui osan matkasta.

Holmön satamassa oli hyvin tilaa.

Viereen päräytti kohta suomalaispariskunta avoveneellä kyselemään, olemmeko nähneet miehen kenkiä. Hänellä oli muistin mukaan jäänyt kengät laiturille vähän aiemmin. Nyt siinä ei kenkiä ollut. Melko kauan he tutkivat laiturin ympäristöä, ennen kuin poistuivat ilman kenkiä. Vähän ihmettelen, minkälainen ihminen vie toisen ihmisen käytetyt kengät? Olisivatkohan kengät kuitenkin jääneet jonnekin muualle.

Norrfjärdenistä saapui lautta saareen. Siihen nousi kovasti matkustajia. Olisivatkohan olleet viikonlopunvietosta mantereelle palaavaa väkeä.

Kävimme saaren kaupasta täydentämässä hiukan ruokavarastoja. Siellä oli merkillepantavan paljon tuotteita alennettu ja laputettu ”lyhyellä päiväyksellä”. Esimerkiksi tarjouslimsojen päiväys oli kesälle 2016. Tarjouslihat olivat vain pari-kolme päivää vanhoja.

Tässäkin satamassa oli jälleen mynttisuihku, johon piti käydä vaihtamassa dusch pengaria. Eikä se poikennut edellisistä siinäkään mielessä, ettei siitä tullut lämmintä vettä. Minä todella ihmettelen, että mikä vimma ruotsalaisilla on noihin kolikkosuihkuihin. Ymmärrän kyllä, että niillä voidaan ainakin yrittää säännöstellä veden käyttöä. Sillä voi olla merkitystä joissakin saarikohteissa, joissa on pienikapasiteettiset porakaivot pumppuineen. Kolikkolaitteiden ylläpito ei kuitenkaan ole ilmaista ja yleensä ne eivät toimi kunnolla. Eikö olisi helpompi sisällyttää suihkun hinta suoraan satamamaksuun?

Sataman lahdella ui koko illan yksinäinen joutsen. Yhdestä naapuriveneestä kerrottiin, että se oli ollut siellä jo edellisenä iltana.

Chef Lotinan pentteri tarjoili illalliseksi herkullisen räkröran uusien perunoiden kera.

Vastaa