Röyttä on petollisen matala

Iin Röytän satama on valitettavan matala. Muutaman viime vuoden aikana sinne on tehty mittava laituriremontti, mutta tässäkin yhteydessä satama jätettiin ruoppaamatta.

S/Y Mamarosalla on tapahtunut viime purjehduskausien aikana useita pohjakosketuksia Röytän satamassa. Lukuisille muille purjeveneille on käynyt samoin.

Sunnuntaina 27.5. iltapäivällä irrotimme laiturista ja lähdimme liikkeelle. Köli osui pohjaan. Kylttien mukaan kyseisessä paikassa pitäisi olla kaksi metriä (2 m) vettä. Ei ollut.

Pääsimme onneksi vaivattomasti irti eikä paikalla tehdyssä tarkistuksessa paljastunut vaurioita. Toivottavasti niitä ei löydy myöhemminkään.

Mielestäni satamanpitäjältä eli Metsähallitukselta on vastuutonta pitää virheellisiä syvyysmerkintöjä. Niiden vuoksi veneilijöille saattaa aiheutua vaaratilanteita ja vahinkoa.

Tällä kertaa ilmoitin pohjakosketuksesta Metsähallitukselle. Laitoin viestin, jossa myös muistutuin heitä vastuukysymyksistä.

Parin päivän kuluttua sain puhelun Metsähallitukselta. Kaksi kohteliasta henkilöä kyseli tarkasti tapahtumapaikan ja pahoitteli tapahtunutta. He kertoivat, että valitettavan heikon taloustilanteen vuoksi ei ole odotettavissa vuosikausiin, että Röytän satama saataisiin ruopattua syvemmäksi. He kuitenkin lupasivat, että syvyysmerkinnät saatetaan ajantasalle. Veden korkeuden vaihtelut ja riittävä varavesi otetaan merkinnöissä myös huomioon.

Röytän sataman ruoppaaminen olisi todella tärkeää. Jos sitä ei saada aikaiseksi, niin toivottavasti todenmukaiset syvyysmerkinnät kuitenkin. Kauempaa tulevat ja harvemmin käyvät eivät tiedä todellista syvyyttä. He luottavat kyltteihin.

Mielenkiinnolla odotan, mitkä ovat uudet syvyysmerkinnät.

Vastaa