Rullan päivitys eli miehistön vaihto

Perjantai oli suunnitelmassamme ylitykseen varattu varapäivä. Koska pääsimme suunnitelman mukaisessa aikataulussa yli Perämeren, voitiin perjantaina viettää lepopäivää Svinörassa.

20130719_094007Svinörassa on Piteå Båtklubbenin noin 60 paikkainen satama klubirakennuksineen. Otto panosti kalastukseen. Kaloja nousi useita, muunmuassa tosi iso seipi ja ahventa paistettavaksi.

IMG_7859Emppu kävi rikaamassa yhden paikallisen seuran Opparin. Siitä kuitenkin puuttui muun muassa jatkopinna, joten reunalla istumista vaativaa seelaaminen rivakassa tuulessa oli melko hankalaa.

20130719_132005Mika ja Emppu kävivät kumpikin mutkan Mamarosan takaboksissa. Tarkoituksena oli kiristää pois paapuurin takaknaapista huomattu pieni väljyys. Mutteri oli todella hankalassa paikassa ja Emppu oli ainoa käärmeihminen, joka pääsi pulttia edes lähelle. Boksin kautta kiristäminen ei kuitenkaan onnistunut, vaan vasta avaamalla hiukan perähytin katon sisusteita.

IMG_7908Lepopäivää vietettiin myös netin avulla. Svinörassa nettiyhteydet on toteutettu mallikelpoisesti avoimella ilmaisella langattomalla verkolla.

Alkuillasta suuntasimme ylitysmiehistön kanssa noin seitsemän kaapelimitan päähän mantereelle Renöhamniin.  Ohjelmassa oli rullan eli miehistöluettelon päivitys. Veneen päälle tulivat loput perheenjäsenemme Kristiina, Emil ja Ida. Samalla ylitysmiehet Mika ja Emppu lähtivät Oulua kohti maata pitkin. Suuret kiitokset taitaville purjehtijoille ja loistavalle seuralle. Kristiinan äiti toimi logistiikkavastaavana, suuret kiitokset anopille myös. Julkinen liikenne Oulun ja Piteån välillä on nimittäin nykyään hiukan heikoissa kantimissa.

Renöhamnista oli tarkoitus täyttää makeavesitankki. Satamassa venehuoltoa pitävä avulias herrasmies kuitenkin kertoi, että vastikään vedetystä uudesta vesijohdosta on otettu näytteet mutta vastaavilta viranomaisilta ei ole saatu vielä todistuksia. Hän itse käytti vettä juomavetenä. Emme täyttäneet tankkia. Samalla hän myös kertoi, että Svinöran vesi on puhdasta ja siitä on virkamiesten sertifikaatit. Ja että vesi tulee omasta porakaivosta. Tämän tiedon pohjalta päätimme sitten olla täyttämättä vesitankkia myöskään Svinörassa, herran vakuutteluista huolimatta. Lähde tai kaivovettä ei nimittäin kannata ottaa veneen tankkeihin. Saattaa kehittää sinne ihan omaa ei toivottua elämää.

20130719_214907Illansuussa saavuimme Svinöraan oman perheen voimin. Ida ja Emilkin ihastuivat paikkaan heti nähtyään leikkipaikat, kanootit ja muut lapset temmeltämässä.

Vastaa