Lyyli-myrsky Iin Röytässä

23.5.2015 Iin Röyttä

Nautiskelin aamulla chef Lotinan laittamaa aamiaista ja tutkin sääennusteet. – Oho, olivatpa muuttuneet.

Rivakkaa tuulta oli Perämerelle ollut luvassa jo aiempien ennusteiden mukaan, mutta tuulialueen piti pysyä ulompana avomerellä. Röyttään luvattiin vain 10 m/s. Nyt kuitenkin näytti siltä, että tuulet ulottuisivat rannikollekin. Röytän tuulihuipuksi ennustettiin 17 m/s ja se olisi klo 15 .

Nykyinen laituripaikka ei ollut paras mahdollinen, varsinkaan jos tuuli kääntyisi lännemmäksi. Silloin se painaisi meitä laituria vasten. Ja sitä huonompi, mitä kovempi tuuli.

20150523_111511

Siirsimme Mamarosan aamiaisen jälkeen parempaan paikkaan, ns. moottorivenelaiturin pohjoispuolelle. Keulan laitoimme länttä kohti. Kello oli 11:00, kun alus oli siirretty uudelle paikalle. Sääennuste oli jälleen muuttunut. Kovaa tuulta ei tulisi iltapäivällä, mutta illalla huippu olisi 16 m/s.

Kello 12:26 tuulimittari näytti 18 m/s. Näytti vahvasti siltä, että ennusteisiin ei olisi tänään luottamista. Paransin veneen kiinnitystä. Tavallisesti kylkikiinnityksessä käytämme springiä ja endaa keulassa ja perässä. Siten oli nytkin. Lisäsin keulan toisesta knaapista ja genoan vinssiltä köydet laiturille.

Tuuli koveni entisestään. Netistä kaivettujen havaintotietojen mukaan Marjaniemessä oli keskituuli 26 m/s ja rintama tuli sieltä meitä kohti. Oli siis odotettavissa, että se nousisi myös Röytässä. Niin kävi. Keskituuli nousi pariinkymppiin.

20150523_154112(0)

Kello 15:41 näytti tuulimittarimme puuskan voimakkuudeksi liki 27 m/s. Keskituuli oli noin 23 m/s lounaasta.

20150523_155651(0)

20150523_154317

Aaltojen pärskeet lensivät möljän yli. Vesi nousi todella korkealle. Itäpuolen aallonmurtajasta ei ollut enää paljon näkyvissä. Satama-altaassa nousi vaahtopäitä. Mylläkkä kesti useamman tunnin. Välillä se heikkeni hiukan ja alkoi uudelleen hiukan lännestä.

20150523_160231

20150523_155931

Kävimme katselemassa myrskyn jälkiä saaressa. Seuramme grillikatoksen katolle oli tippunut latva viereisestä koivusta, mutta katto oli kestänyt kolhun. Puita näytti sieltä täältä kaatuneen tai jääneen konkeloon.

Mantereella näytti myös olleen melkoista myllerrystä.

Sääennustaja: Miten noin niin kuin omasta mielestä meni?

 

2 vastausta artikkeliin ”Lyyli-myrsky Iin Röytässä

  1. Virtauslangan H

    Jos oli hurjaa menoa Röytässä niin oli Johteenpookin satamassakin. Onneksi satuimme paikalle kahden maissa, kun fendarit olivat hypänneet pois paikoiltaan ja laiturifendari roikkui ähäskelpoisesti kiinni vain yhdellä nippusiteellä. Ilman oikea-aikaisia korjaustoimenpiteitä Lyyli olisi jättänyt pysyvän muiston veneen kylkeen. Varustetappioitakin tuli, kun tuuli oli vienyt vanttiin pystyyn kiinnitetyn keksin sekä riuhtonut niin, että tuulen puolen kiinnitysköyden kumijoustin oli säpäleinä. Henkilövahingoilta tiettävästi säästyttiin, mutta yhdessä saman laiturin veneessä repesi genoa. Että melkoinen Lyyli.

    Vastaa
  2. KristiinaKristiina

    Meilläkin on kotisatamassa tapana kovemmilla tuulilla pyörähtää Mamarosan kautta. Eilen mietitytti kovasti kuinka kentällä vielä seisovat paatit myräkästä selviävät, mutta ilmeisesti isommilta vaurioilta oli vältytty. Meillä ainoaksi vaurioksi jäi laituripollareista kiinnitysköysiin tarttunut keltainen maali. Siinä on köydet olleet lujilla.

    Vastaa

Vastaa