Lisää suhinaa ja kolinaa

16.8.2015 Iin Röyttä – Veneilykeskus, Oulu

20150816_100429

Aurinko paistoi sunnuntaina kuin keskikesällä. Söimme aamiaista sitloorassa – herkullisia toasteja.

Lähtö Iin Röytän laiturista jännitti aikalailla. Mamarosa oli kiinni purkkarilaiturin matalalla puolella. Parempaa paikkaa ei edellispäivänä ollut tarjolla, kun joku troolari rohmusi paikkoja.

Lähdimme laiturista todella varovasti. Peräpoijujen vieressä kuitenkin kolahti. Ei pahasti, mutta kolahti kuitenkin. Vanhat poijupainot nimittäin eivät ole kovinkaan syvällä. Kerran kiinnityimme laiturin päähän syvälle paikalle, jonka vieressä poijupaino näkyi sopivassa valossa.

Kohta kolahduksen jälkeen suhahti. Köli kuitenkin liukui hiekan läpi ihan itsestään.

Tällaisista kokemuksista ei jää oikein hyvä fiilis. Röytän satama on saatava riittävän syväksi. Vaaralliset betonimöhkäleet täytyy saada ylös. Aamulla sataman kunnosta oli puhetta laituriparlamentissakin – jälleen kerran. Betonilaituri on vajonnut yhdestä kulmasta ja koko laiturin pelätään sortuvan milloin tahansa. Purkkarilaiturin toinen pää oli vajonnut viime kaudella. Nyt toinenkin pää on jo vajonnut. Ilmeisesti kellukkeet ovat imaisseet vettä. Satama alkaa rapistua ja kaivata kipeästi saneerausta.

Säätiedotus ei pitänyt tälläkään kertaa paikkaansa. Se on ollut tällä kaudella enemmän sääntö kuin poikkeus. Piti olla viiden sekuntimetrin itätuuli. Olikin NW 2-3 m/s. Tuulta ei siis riittänyt meille purjehtimiseen. Moottorointia.

boatcoll_20150816

Merellä oli liikkeellä todella paljon veneitä. Enpä muista toista näin vilkasta päivää tälle kaudelle.

Sudenväylässä tuli purjevene vastaan. Se käyttäytyi vähän ikävästi. Vene oli pienempi, mutta se ei väistänyt ollenkaan. Ajoi aivan keskellä väylää. Olisin toivonut, että se olisi siirtynyt edes hiukan väylän reunaa kohti, mutta ei. Minun oli sitten väistyttävä aivan reunaan. Köli suhahti hiekkaan juuri ennen kuin vastaantulija oli kohdallamme. Jatkoivat vain matkaa. Eivät tarjonneet apua.

Mamarosa oli kiinni kölistä. Pelkkä moottori ei riittänyt irrottamiseen. Kallistimme hiukan ja pääsimme irti muutamassa minuutissa.

Minulla tuli mitta täyteen. Meillä oli kolme pohjakosketusta muutaman tunnin sisälle. Röytän syvyysmerkinnät ovat ristiriitaisia. Virallisten tietojen mukaan vettä on, matalammista kohdista on vain epävirallista ja epämääräistä tietoa. Sudenväylässäkin pitäisi kartan mukaan olla vettä, mutta ei oikeasti ole. Eikö näitä paikkoja voisi laittaa kuntoon?

Vastaa