Ukkospujottelua ja tuskaa

2.8.2016 Gårdsviken, Kalix – Uleninranta, Kemi

Olimme tutkineet sääennusteita tarkkaan. Alkoi olla selvää, ettei sääikkunaa ylitystä varten tulisi viikon sisään. Olimme lähteneet kiertämään rantoja pitkin ja saapuneet Kalixiin.

Joku muukin purjehtija lähti Gårdsvikenistä jo aamutuimaan. Juhanin S/Y Heilassa ei näkynyt vielä liikettä kun me irrotimme köydet. Tuuli oli SSE 4-5 m/s.

Edellispäivä oli ollut purjehdusta parhaimmillaan. Nyt kokeiltiin toista ääripäätä.

Avasimme genoan moottorin kaveriksi ja pääsimme Rånöfjärdenin tiukkaa luovia. Storöfjärdeniä emme enää päässeet yhdellä kyljellä, joten vedimme keulapurjeen sisään.

Keli oli sinänsä varsin kevyt, mutta jännitysmomenttia toivat ympäriinsä risteilevät ukkospilvet. Niitä oli muutaman päivän pyörinyt aivan todenteolla Haaparanta-Kemi -alueella, jonne olimme saapumassa.

IMG_7586

Ensimmäiset lähestyvät pilvet vältimme menemällä välistä. Måsgrundetin tienoilla jäimme vähäksi aikaa pyörimään paikalleen, kun edessä oli ankaran näköinen ja salamoiva pilviröykkiö. Se häipyi onneksi nopeasti ja pääsimme jatkamaan matkaa.

Trutskärsbådanin kupeessa ukkospilviä oli joka puolella, mutta meidän kohdalle niitä ei osunut. Sen sijaan sadepilvi sattui. Vettä tuli todella paljon.

IMG_7600

Chef Lotinan pentteri tarjoili merilounaaksi lihatäytteisiä rieskarullia.

IMG_7593

Kun Seskarön eteläisin kärki oli kierretty, muuttui meno täysin. Aurinko helotti ja tuuli tilttasi. Purjeista ei ollut mitään apua. Minäkin onnistuin autopilotilla ajellessa lukemaan samalla dekkaria.

Miehistö odotti jälleen kärsimättömänä, että päästään rajan yli ja he pääsevät kunnolla dataamaan. Heille varattu ulkomaan datakatto alkoi olla täynnä. Kotimaan dataliikenteessä sen sijaan ei ollut rajaa.

IMG_7601

Kemiä lähestyessä pilviä alkoi taas kertyä. Kohta perille päästyämme iski todella rankka sadekuuro. Se vyöryi päälle niin yllättäen, että meillä tuli kiire kerätä karttoja ja kapokkeja ja sulkea luukkuja. Minä loukkasin käteni siinä sähellyksessä. Jäi katoluukun väliin. Yksi kynsi mustana ja viereinen kärkinivel rusahti niin, että muutama kirosanakin taisi irrota.

Illalla näytti siltä, että sääennustuksissa on seuraavalle päivälle pieni mahdollisuus lähteä jatkamaan matkaa heti aamusta. Kristiinan Kemissä asuva ystävä käytti häntä kaupassa hakemassa tuoretta provianttia.

Vastaa