Talviturkki ja illallisiltamat

La 29.7.2017 Iin Röyttä

Aamu valkeni kauniina ja kaikki kolme poikaa – Aleksi oli meillä yökylässä – kömpivät sitlooraan aamupalalle. Pojat ilahtuivat kuullessaan että myös Topi oli tulossa saareen. Porukalla on aina mukavampaa!

Laiturista lähti Raahen Meripelastajien P/R Niilo Saarinen mukanaan koulutuspurjehduksella olevia nuoria.

Saareen saapui Ruotsin puolelta ylittänyt vene. Sen väki kertoi tuulen olleen ulkona melko rivakka. Hyvä siis että muutimme suunnitelmia Gårdsvikenin suhteen. Ei harmittanut enää yhtään.

Jotain ohjelmaahan sitä on kiva aina olla, joten päätimme järjestää S/Y Viluttitanssijan väen kanssa illallisiltamat kesäkeittiöön. Ensin kuitenkin lämmitimme saunan.

Saunoimme Oulun Merenkävijöiden saunalla ja löylyt olivat niin makoisat, että minäkin uskaltauduin vihdoin heittämän talviturkkini pois! Parempi myöhään tai jotain.

Illallispöydässä oli keulaan tapaksia ja päälle paellaa. Skumppaa ja mansikoitakin oli. Ja musiikkia. Ja tanssia. Paljon naurua. Pojatkin viihtyivät välillä kanssamme, vaikkei heille paella oikein maistunutkaan.

Tapaksena nautimme muun muassa pikkupaprikoita, jotka ovat kotoisin Padrónista Espanjasta. Joku on joskus sanonut että ne ovat kuin venäläinen ruletti lautasella, sillä joka kymmenes paprika on tulinen. Aika paljon olen näitä syönyt enkä yhteenkään tuliseen ole vielä törmännyt. Kenellekään seurueestamme ei nytkään tulista yksilöä kohdalle sattunut. Paprikoita löytää nykyään vihannesosastolta valmiiksi pussitettuna. Kannattaa kokeilla!

Pimientos de padron

Vihreitä pikkupaprikoita
Öljyä
Sormisuolaa

Levitä paprikat pellille ja lorota päälle runsaasti öljyä. Paaha grillivastuksen alla sen aikaa että alkavat saamaan väriä – ei ota kauan. Ripottele päälle runsaasti sormisuolaa. Nauti.

Molemmissa veneissä ollaan etanoiden ystäviä. Viluttitanssijan kaapista löytyi purkki ja pohdimme Liisan kanssa kuinka sen valmistaisimme. Päädyimme kehittämään seuraavanlaisen uunietanareseptin.

Uunietanat

1 purkki etanoita
1 purkki ranskankermaa
½ pala aurajuustoa
valkosipulia
voita

Sekota Aura ja ranskankerma keskenään. Paista etanoita pannussa runsaassa valkosipulivoissa. Kippaa pannusta kaikki uunivuokaan ja kaaja ranskankerma-Auraseos päälle. Paista 200° 10 min ja sen jäläkeen grillivastus täysille ja väri pintaan – ei ota taaskaan kauan. Kylykeen vaaliaa patonkia. Valehtelematta lähes nuolimme lautaset.

Vastaa