Venetsialaiset myrskyssä

27.8.2016 Iin Röyttä

Yöllä oli satanut. Tuuli oli lauantaina jo aamulla toisella kympillä.

Aamupalan jälkeen ryhdyin suunnittelemaan toimenpiteitä myrskyä varten. Niin tekivät monet muutkin.

2016-08-27 10.20.02

Me laitoimme tuplapoijutuksen jo edellisenä iltana. Muutamaan veneeseen tehtiin näköjään sama aamusta. Lisäsin toiset peräköydet. Laitoin ne hieman eri kulmasta kuin edelliset. Siten sain perän pysymään paremmin paikallaan. Lisäksi kiedoin köyden purjesuojan ympärille. Eipähän pääse tuuli repimään sitäkään auki.

2016-08-29 at 21.47.37

Vaihdoimme vielä naapureiden kanssa poijuhaat pelkiksi köysiksi, jotta ainakaan haka ei pääse osoittautumaan heikoimmaksi lenkiksi.

Pappatelttaa pohdin vielä uudelleen. Päätin jättää sen paikalleen ihan mukavuussyistä. Rankkaa vesisadetta oli luvassa. Teltan ansiosta voisimme kuitenkin oleskella myös ulkona ja seurata myrskyä. Lisäksi se estäisi veden vihmomisen sisään sitlooran kulkuaukosta. Meidän pitäisi kuitenkin ehdottomasti huolehtia siitä, että pappateltan vetoketjut pidetään koko ajan kiinni. Muuten tuuli pääsisi alle ja repisi teltan varmasti.

Myöhemmin niputimme vielä Mamarosan ja kaksi viereistä purjevenettä yhteen. Sillä tavoin ehkäisimme veneiden sivuttaisliikkeen ja siitä aiheutuvat mahdolliset kolhut.

Tuuli oli aamupäivällä SW 16 m/s ja puuskat noin 19 m/s.

2016-08-27 12.19.40-1

Oli venetsialaispäivä, mutta ei tullut mieleen laittaa juhlaliputusta. Aallot heittivät möljän yli pärskeitä.

2016-08-27 14.14.56

Laitoin lapsille elokuvateatterin riemuliiteriin. Jonkun leffankin katsoivat, mutta pelivideot ja Youtube-tähdet taisivat olla vielä kiinnostavampia.

Iltapäivällä tuuli heikkeni.  Alkunäytös oli päättynyt ja varsinainen myrsky oli vasta tulossa. Kumma kyllä, tämä oli joillekin veneilijöille yllätys, vaikka sääennusteet olivat juuri näin kertoneet.

Saunan jälkeen asetuimme S/Y Hanhen väen kanssa Röytän Messiin eli kesäkeittiöön. Takka lämmitti tilan nopeasti ja paikka oli tosi tunnelmallinen. Chef Lotina ja Tarja loihtivat upean tapaspöydän.

Seurasimme Messistä Rauli-myrskyn kehittymistä. Aivan kuten oli ennustettu, tuuli kääntyi pohjoiseen ja voimistui. Keskituuli oli 17-19 m/s ja puuskat 22 m/s. Jokunen puuska oli vähän voimakkaampikin.

Ruokateemaan olisi ehkä sopinut paremmin jokin espanjalainen musiikki, mutta me kuuntelimme nimipäiväsankari Rauli Baddingia.

2016-08-27 20.24.33

Yhden moottoriveneen poiju repesi. Vene oli laiturin pohjoispuolella ja painui laituria vasten. Meitä tultiin pyytämään avuksi. Hyppäsin nopeasti yhden miehen kanssa perämoottoriveneeseen ja kävimme viemässä veneen poijuköyden viereiseen poijuun. Tilanteesta selvittiin ilman vaurioita.

Oli hienoa huomata pitkin päivää, miten veneilijät huolehtivat toisistaan myrskyä odottaessa ja pitäessä. Apua tarjottiin naapureille. Peräveneitä lainattiin lisäköysien viemiseksi ja kavereista pidettiin huolta. Hienoa toimintaa.

Kovimmat tuulihuiput menivät ohi ja saimme laittaa turvallisin mielin nukkumaan.

Vastaa