Veneessä 44 yötä

S/Y Mamarosan purjehduskausi alkoi tänä vuonna 19.5. Telakalle alus nostettiin 12.10. Usein kauden ensimmäiset ja viimeiset viikot ovat tavallaan ”turhia”. Tämä johtuu siitä, että keväällä on kiire saada vene veteen ja syksyllä sitä ei raskita nostaa ylös. Toukokuussa Perämerellä on kuitenkin yleensä todella kylmää ja jäätäkin saattaa olla vielä haittana. Syksyllä taas tuulet ovat voimakkaita ja päivänvaloa on niukalti. Vene saattaa siis lillua kummassakin päässä kautta jopa pari-kolme viikkoa käyttämättömänä. Nuo muutamat viikot voisi hyvin hyödyntää siihen, että vahausta ei tarvitsisi tehdä kylmällä ilmalla ja sormet eivät jäätyisi pesuhommissa. Tähän pitäisi siis suhtautua järjellä, ei tunteella. Saa nähdä, keväällä on varmaankin taas kauhea kiire päästä vesille.

141185ca4c653cf7Mamarosan purjehduskausi 2013 kesti 146 vuorokautta. Keväällä vene ei ollut laiturissa käyttämättömänä, vaan pääsimme viikonloppureissulle jo vesillelaskua seuraavana viikonloppuna. Syksy sen sijaan meni toisella tavalla. Olimme jo oikeastaan tehneet viimeisen reissun ja varanneet nosturillekin ajan. Kauden lopettaminen oli kuitenkin vaikeaa ja lähdimme vielä seuraavana viikonloppuna Röyttään.

141185ee7026d20cMeillä oli jo muutaman viikon pyörinyt mielessä ottaa äkkilähtö jonnekin lämpimään ja sunnuntaina Röytästä palatessa matkavahti toi sähköpostiin sopivan tarjouksen. Edes satamaan emme ensin ajaneet vaan ostimme matkat saman tien siinä Hermannin kohdalla ajellessa. Lähtö reissuun oli seuraavana lauantaina. Niinpä veneen nosto siirtyi ja vene kellui tyhjänpanttina pari viikkoa.

141187f3e71c0b39Liki viiden kuukauden mittaisen purjehduskauden aikana Mamarosalla liikuttiin noin 800 meripeninkulmaa. Lasten kanssa liikkuessa emme panosta pitkiin päivämatkoihin vaan mukavaan yhdessäoloon ja elämään veneessä. Näiden lähtökohtien vuoksi emme ole laskeneet meripäiviä- tai tunteja tai erotelleet laituripäiviä.

Kuluneen kauden aikana Mamarosalla ei tehty ainoatakaan ns. iltapurjehdusta vaan jokaisella reissulla oltiin yötä. Yöpymisiä kertyi yhteensä 44 eli kyllä vene on ollut käytössä.

1411861f4210ba7dPurjehduskauden kohokohta oli Perämeren kierros. Sään ja aikataulunäkökulmien vuoksi kierros tehtiin myötäpäivään. Näin ei myöskään tarvitse loppureissusta jännittää, löytyykö sopiva ylityskeli. Kierroksen reitti oli Hietasaari – MarjaniemiSvinöraRenöhamnSvinöraLuleå EttansLikskärGårdsvikenBåtskärsnäsSeskarö kyläSortinlahtiSekarö kyläKemi UleninrantaIin Röyttä – Hietasaari. Reissu alkoi äijäosuudella, johon sisältyi Perämeren ylitys. Kokonaisuudessaan kierros kesti 25 päivää, josta 5 päivää Mamarosa odotteli Båtskärsnäsissä päällystön ja miehistön käydessä maitse Oulussa. Nettona siis 20 päivän reissu. Breikki oli töiden sanelema pakko, mutta se paransi varmasti lasten jaksamista ja viihtymistä.

14118811a3644857Iin Röyttä on perheemme ehdoton suosikkikohde. Purjehduskauden aikana Kävimme Röytässä 12 kertaa. Yksi käynneistä sisältyi Perämeren kierrokseen, muut olivat viikonloppureissuja. Purjehduskauteen mahtui 21 viikonloppua, joten melko suuri on Röytän osuus.

Juhannusta vietimme Hailuodon Marjaniemessä. Niin hauskaa oli, että siellä ollaan mahdollisesti ensi juhannuksenakin. Erityisesti naapuriveneessä pidetty disko oli hieno.

14118830ed0d6a3cOikeasti purjehduskausi oli kuitenkin jotain aivan muuta kuin numeroita ja tilastoja. Se sisälsi paljon hienoja reissuja, joita mukava palautella mieleen blogia lukemalla näin keskellä talvea.

Kuvat: Paavo Koskela

Vastaa